Orbán finoman belengette, hogy véget érhet a sport korlátlan kitömése pénzzel

“A pénz bizonyos határ fölött a sport ellenségévé válhat.”

Hosszú évértékelő interjút adott a Nemzeti Sportnak Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta,

“A teljesítményt meg kell fizetni, de szerintem a pénz bizonyos határ fölött a sport ellenségévé válhat. Több sportág már át is lépte ezt a határt. A pénz kétféleképpen is megronthatja a sportot. Egyrészt úgy, ha fontosabbá válik, mint maga a küzdelem, ha az edzők, az ügynökök, a klubvezetők a sportolóban nem a fantasztikus tehetséget látják, hanem a pénzszerzés lehetőségét.

Másrészt pedig azzal, ha nem a képesség, hanem a pénz dönti el, melyik sportoló vagy csapat jut föl a csúcsra, s így a szegények és a gazdagok, a kicsik és a nagyok közti szakadék áthidalhatatlanná válik.

A focivilág ma egyre inkább ilyen. Úgyhogy egyáltalán nem bánom, ha a sportvilág visszaereszkedik az eredeti küldetéséhez”.

Az interjút készítő Szöllősi György sportnagykövet szerint e mondatok láttán a sporttársadalom minimum fele a szívéhez kap, ezért Orbán igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy szerinte a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje.

A kormányfő úgy vélekedett, a magyarok életében különösen fontos a sport, ezért a kormány részéről nagy hiba lenne, ha ezt “nem venné figyelembe a nemzetnevelésben, az oktatáspolitikában, a karakterformálásban”.

“Látjuk, ahogyan beszivárognak a sportrendezvények világába szlogeneken, mezfeliratokon, kötelezően elmondandó beszédeken keresztül.

Néha úgy érzem, egy nagy világátnevelő táborban kell élnünk, és ez a sportot is beszippantja, ez sokunkat kifejezetten zavar”

– mondta Orbán, aki szerint a modern európai életben már nem a háborús konfliktusok, hanem a sport határozza meg egy-egy ország helyét, súlyát és hősiességét.

“A sport arról szól, hogy na, barátom, akkor álljunk ki a gátra, és nézzük meg, ki a jobb! A sport a nemzetek versenyfutásának és teljesítménymérésének legjobb eszköze.

És mivel a futball a legnépszerűbb és legelterjedtebb sportág, kiemelt a szerepe is. A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam” – magyarázta a kormányfő, aki kitért arra is, hogy az NB1-es felcsúti Puskás Akadémia például szerinte csak átmeneti jellegű.

“Messze túlél majd minket, de a kiemelt szerepe valószínűleg csak átmeneti a magyar futballban. Egy leépített, lepusztult világban jött létre, ahol pótolhatatlan a szerepe. De most már felnőttek mellé a többiek” – vélekedett a kormányfő.

Orbán elmondta, szeretné megérni, hogy Magyarország olimpiát rendezzen, és “ha nem lett volna a belföldi merénylet, legkésőbb 2032-re ezt el is értük volna”.

De elmondása szerint azt is szeretné látni, hogy a magyar futball ismét eljusson a régi magasságokba, azaz hogy világbajnoki döntőt játsszon.

Állítólag egyre tovább fogunk élni, van tehát remény. Ma még mindkettő az észszerűségen túli dimenzióba tartozik, de nincsen sport álmok nélkül” – mondta a kormányfő.

Az interjút azzal zárta, hogy az idei év, ahogy mindenki mást, őt is megviselte, de bízik benne, hogy januárban már lábteniszezhet, aztán jönnek az öregfiúk, húsvétkor pedig az akadémiai edzőkkel szeretne futballozni.

(Nemzeti Sport nyomán)