Szakember: 6000 halál elkerülhető lett volna, ha Orbán helyett a szlovák miniszterelnök kezeli a járványt Magyarországon

A járvány félrekezeléséért súlyos árat fizetnek a magyarok.

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt elnökségi tagja az ATV Start című műsorának vendége volt. Ebben a szakértő elmondta, hogy a kormány rejtegeti a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat.

Lantos szerint nem adatbázis alapján készülnek a járványügyi összesítések, ezért a számok nem hitelesek. Mivel nem lehet megnézni, hogy a kórházakban milyen adatokat töltenek fel, ezért nem érdemes ezeket komolyan venni.

Az egészségügyi menedzser úgy látja, hogy a kormány nem foglalkozik a fertőzöttek számával, ugyanis a halálozások számával mérik a járványkezelés sikerességét.

6000 olyan ember halt meg az elmúlt időszakban, akiknek a halálát el lehetett volna kerülni megfelelő járványkezeléssel.

Lantos úgy látja, hogy amennyiben Peter Pellegrini vagy Igor Matovič szlovák miniszterelnök kezelte volna a magyar járványhelyzetet, nem haltak volna meg ezek az emberek.

Magyarországon ugyanis háromszor annyian halnak meg egymillió főre vetítve, mint Szlovákiában.

Magyarországon 9600 fő halt meg, Szlovákiában viszont csak 3600 fő, következésképpen 6000 fővel többen haltak meg itthon, mint északi szomszédunknál. A WHO utasítását követi Szlovákia is, hasonlóképpen Magyarországhoz, azaz a statisztikákba ott is beletartoznak azok, akiknek pozitív lett a tesztjük, de más alapbetegségeik is hozzájárultak a halálukhoz.

Magyarország és Szlovákia vezetése az első hullám idején követte a járványügyi szakemberek tanácsait, ezért időben sikerült megakadályozni a tömeges megbetegedéseket.

A második hullámban azonban Magyarország stratégiát váltott és késlekedett,

Szlovákia viszont időben lépett a korlátozó intézkedések tekintetében.

A szlovák kormány két hét alatt három és félmillió embert tesztelt le, és az ország átfertőződöttsége mindössze 1%-os volt az első tömeges tesztelések idején. Sem tömeges tesztelés, sem kontaktkutatás nem volt Magyarországon, csak a pedagógusokat tesztelték.

Körükben 2,5%-os volt a pozitív tesztek aránya, így

decemberben “250.000 covidos szaladgált szerte az országban, és fertőzte meg az embereket” Magyarországon.

Magyarország jelenleg “a platón ácsorog“, de az adatok hullámzó mivolta miatt nem lehet megmondani, meddig tart a tetőzés.

Hazánk jelenleg a harmadik legrosszabb helyen van a halálozások tekintetében az egymillió főre vetített 140 fős halálozással.

Ha fennmaradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések, körülbelül jövő áprilisban juthat el a járvány arra a szintre, ahová idén júniusban jutott.

Az emberek a járvány első hulláma után nem hitték el, hogy nagy veszélyt jelent a koronavírus, és ez nagy problémát jelentett ősszel.

Lantos Gabriella úgy gondolja, hogy járvány kezelésében az egyetlen megoldást a vakcina jelenti. Szerinte komoly logisztikai feladatot jelent hatmillió embert rövid idő alatt beoltani.

Az egészségügyi szakértő szerint az átmeneti időszakban is fontos lesz fenntartani bizonyos korlátozó intézkedéseket. Erre azért van szükség, hogy ameddig a lakosság többségét beoltják, ne szabaduljon el a járvány.

(ATV nyomán)