Putyinék csalással vádolják Navalnijt, nem akarják, hogy hazatérjen Oroszországba

Az orosz hatóságok mindent elkövetnek, hogy távol tartsák Oroszországtól a legismertebb ellenzéki politikust.

Újabb büntetőeljárást kezdeményeznek az orosz hatóságok Alekszej Navalnij, a nyáron novicsokkal megmérgezett politikus ellen. Az orosz nyomozóhatóság szerint Navalnij állami támogatásból olyan alapítványoknak juttatott pénzt, amelyek az ellenzéki politikus személyes kiadásait finanszírozták.

A Reuters nevű brit hírügynökség úgy véli, hogy a büntetőeljárás megindítása újabb jele annak, hogy az orosz vezetés távol akarja tartani hazájától a politikust.

Az MTI értesülése szerint az orosz hatóságok azzal vádolták meg Navalnijt és társait, hogy

356 millió rubelt, azaz 1 milliárd 440 millió forintot sikkasztottak el.

A gyanúsítottak a nyomozók állítása alapján külföldi utak finanszírozására, illetve szolgáltatások és értéktárgyak megvásárlására fordították az összeget.

Navalnij Twitteren úgy reagált a hírre, hogy ez egy Vlagyimir Putyin által személyesen elrendelt „hisztériás akció„. A politikus kijelentette, már számított arra, hogy be akarják börtönözni az orosz hatóságok, miután nem tudták megölni.

Az orosz elnök folyamatosan sakkban próbálja tartani az orosz ellenzék legmeghatározóbb alakját. Hétfőn az orosz börtönszolgálat vezetője közölte, hogy

amennyiben Navalnij másnapig reggelig nem tér vissza külföldről, börtön vár rá.

Ez a kijelentés annak tudatában figyelemreméltó, hogy a koronavírus-járvány közepén jóindulattal szólva is nehézkes fél nap alatt a világ bármely, több ezer kilométerre fekvő pontjáról hazajutni. A fenyegetés egy olyan gesztusjellegű közlésnek tekinthető, amely alapján az orosz hatalom nem kívánja viszontlátni a jelenlegi vezetésre veszélyt jelentő ellenzéki politikust.

Korábban idén augusztusban szállították Alekszej Navalnijt Németországba, mert egy oroszországi repülőúton összeomlott az ellenzéki vezető szervezete. Akkor Navalnij személyi titkára azt állította, hogy a politikus aznap csak teát ivott, tehát mérgezés történhetett.

A berlini Charité kórházban gyógyuló politikusról megállapították, hogy a KGB utódszervezete által kifejlesztett novicsok idegméreggel mérgezték meg. Navalnij a szer erős toxikus hatása következtében majdnem meghalt, azonban két és fél hétnyi mesterséges kóma után felébresztették az orosz ellenzék vezéralakját.

Az orosz hatalom tagadta a vádakat, amelyek szerint közük volt a mérgezéshez. Azonban minden jel azt mutatja, hogy az ő kezük van az ügyben, és ezt alátámasztják az utóbbi időszak törekvései is.

(Telex/24.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek