Mostantól bárhová kihelyezhetik a magyar diplomatákat, és akinek ez nem tetszik, kirúgják

Így megy ez.

Sok évtizedes szokásjogot rúgott fel a magyar kormány egy új törvénymódosítással. A Népszava cikkéből kiderült, hogy egy új paragrafussal egészült ki a külszolgálatról szóló törvény, amely a diplomaták munkájáról is rendelkezik.

Az új rendelkezés alapján

automatikusan megszűnik a jogviszonya annak a kormánytisztviselőnek, aki elutasítja a számára meghatározott tartós külszolgálati munkakört.

Ez azt jelenti, hogy mostantól bármely külföldi országba, hosszú időre kirendelhetők lesznek a magyar diplomaták.

A Népszavának nyilatkozó minisztériumi források alapján elmondható, hogy az új törvényelem hosszú távon rongálhatja a magyar diplomácia működését és hatékonyságát.

A nagykövetségen, külképviseleten vagy konzulátuson dolgozó, vezető beosztású tisztségviselők mind ez idáig csak néhány évig szolgáltak egy helyszínen, utána – rotációs rendszerben – vagy hazatértek a minisztériumba, vagy más országba rendelték ki őket.

Ez nemzetközi szinten bevett szokás, ugyanis ha valaki túl sokáig szolgál diplomataként egy országban, elvesztheti objektivitását.

A fogadó ország iránti túlzott elköteleződés ronthatja a diplomata munkájának hatékonyságát, ugyanis az illető már nem biztos, hogy képes marad hazája érdekeinek megjelenítésére. Eddig a hazarendelt vagy átirányított nagykövetek karriercéljait is figyelembe vették a munkavégzés hatékonyságáért.

Egy vezető diplomata szerint vannak olyan posztok, amelyekre túljelentkezés van, és olyanok is, amelyekre „lasszóval kell fogni” jelentkezőt. Mindennek ellenére eddig megbízhatóan működött a rendszer. Mostanáig.

A lapnak nyilatkozó vezető beosztású diplomata elmondta, a mostani törvényből nagyszámú felmondás következhet.

A jelenlegi törvényelem mögött ugyanakkor jól észlelhető politikai szándék húzódhat. Az új rendelkezés miatt ugyanis régi, tapasztalt, professzionális diplomaták távozhatnak, és helyükre olyanok érkezhetnek, akik a 2010 utáni Orbán-kormányoknak tettek hűségesküt.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek