Mi történt? Orbán menesztette Palkovics László volt üzlettársát a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsból

Nofene.

2020. december 31-i hatállyal Orbán Viktor felmenti feladatai ellátása alól Fauszt Zoltánt, a helyére pedig 2021. január 1-jei hatállyal Molnár József Lászlót emeli be a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagjai közé. — áll a Magyar Közlöny december 29.-i számának utolsó oldalán.

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) a digitális oktatással kapcsolatos közbeszerzésekről döntő testület, Fauszt Zoltán pedig 2019 márciusa óta testületi tag.

Fauszt cégei egyébként több milliárd forint értékben kaptak oktatási informatikai munkát az elmúlt években. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő összesítette ezeket a megbízásokat:

2011 óta 4,8 milliárd forintnyi megbízást nyertek el Fauszt cégei különböző pályázatokon.

14 éven át pedig Palkovics Lászlóval közös céget működtetett Fauszt. Az ő cége nyerte el például a Neptun átalakítására kiírt tendert csaknem 1 milliárdos értékben, de KRESZ-tananyagot is készített 900 millió forintért.

Még 2017-ben kérdezte meg az RTL Klub az Emmit, nem látnak-e összeférhetetlenséget annak kapcsán, hogy Palkovics László volt üzlettársának érdekeltségébe tartozó cégek nyertek közpénzes pályázatokat. A minisztérium azt válaszolta, Palkovics államtitkárságának nem volt köze a tenderekhez. Maga Palkovics is reagált, azt mondta, Fauszt Zoltán a barátja, de ennek semmi köze a pályázati sikerekhez.

(kiemelt kép: hiradó.hu)

 

Valódi Hírek