Kiderült: Soha nem volt még ekkora államháztartási hiánya Magyarországnak, mint 2020-ban

Tízszer nagyobb a mínusz az engedélyezettnél.

Az év utolsó napjaiban a magyar kormány további 860 milliárd forintot osztott szét a járványhelyzettől független, egyéb célokra – derült ki a december 24-én megjelent Magyar Közlönyből. A Népszava becslése szerint ezzel

az államháztartás hiánya az év végére meghaladhatja a négyezer milliárd forintot, miközben a költségvetési törvényben csak 367 milliárd forintot engedélyeztek.

A lap azt írja, ilyen mértékű hiánytúllépésre még soha nem volt példa Magyarországon, hiszen egy jogállami keretek között működő kormány nem hozhat össze az engedélyezettnél több mint tízszer nagyobb mínuszt.

A most szétosztott 860 milliárd forintból főként a NER hátországa részesült:

  • több tízmilliárd forintot kapott az egyház
  • több százmilliárdos támogatásban részesült a sport
  • 65 milliárd forintot kapott a Bethlen Gábor Alapítvány
  • 94,5 milliárd forintot pedig a Mathias Corvinus Collegium alapítvány és a Tihanyi-alapítvány
  • de 250 milliárd forintot nyeltek el az állami cégek is az év utolsó négy napjában.

Orbán Viktor múlt héten jelentette be, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezeléseként a kis és középvállalkozások 2021-től a helyi iparűzési adó felét kell befizessék. A kormányzati döntés következtében a helyi önkormányzatok kb. 150 milliárd forinttól esnek el jövőre, miközben a kkv-k számára elenyésző mértékű az iparűzési adó, amit a bevételeik alapján kell befizessenek.

A Pénzügyminisztérium legutóbbi intézkedése egy-két kivételtől eltekintve az összes fideszes megyei jogú várost kárpótolja az iparűzési adó megfelezése miatt:

az év végi pénzosztásból mindegyik 1,380 milliárd forinthoz jut hozzá.

Ezzel szemben az ellenzéki vezetésű városok közül Eger kapott 600 millió forintot, amit kizárólag az egri vár felújítására költhetnek, Miskolcnak pedig hétszázmilliót adtak a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére.

A többi ellenzéki város, így Budapest, Szeged, Pécs vagy a Dunaferr Zrt. miatt nehéz helyzetbe került Dunaújváros azonban semmilyen támogatásban nem részesült 2020 végén.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek