Kiderült, mennyi pénztől esnek el az önkormányzatok, miután Orbánék megfelezik az iparűzési adót

Nem kevéstől.

Az 1623 helyi önkormányzatot tömörítő országos önkormányzati érdekszövetség, a TÖOSZ hétfőn este megjelent közleményben szólalt fel az ellen, hogy a magyar kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseik keretében a kis és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkenti.

Mint írják, a TÖOSZ sajnálattal vette tudomásul, hogy a helyi önkormányzatokat súlyosan érintő szabályozásról a kormány a 3155 helyi önkormányzat több mint felét, 1623 helyi önkormányzatot tömörítő országos önkormányzati érdekszövetséggel előzetesen ismételten nem egyeztetett, csak 23 nagyvárosi önkormányzatot képviselő Megyei Jogú Városok Szövetségével.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége véleménye szerint országosan nagyjából

150 milliárd forintot

tesz ki a kormányzati döntés következtében elengedett kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetett iparűzési adó, ennek 70%-a pedig a nagyvárosok költségvetéséből hiányzik majd” – írják a közleményben.

Hozzáteszik, ez egyben azt jelenti, hogy eddigi költségvetési megszorítások, amelyeknek elsődleges elszenvedői a kis- és közepes nagyságú települések voltak, most már a nagyvárosokat is eléri.

Az iparűzési adóra vonatkozó intézkedést Karácsony Gergely úgy értékelte, hogy ez a magyar önkormányzatiság végét is jelenti, de a budapesti főpolgármester mellett pedig több ellenzéki és fideszes polgármester is ellenezte a lépést.

Az ellenzéki vezetésű városok arra készülnek, hogy december 23-án az intézkedés elleni tiltakozásuk jeléül lekapcsolják a díszkivilágítást, így felhívva a településeken élő polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/12/20/niedermuller-peter-az-iparuzesi-ado-lefelezesen-nem-a-kisvallalkozasok-hanem-a-nercegek-fognak-keresni

Valódi Hírek