Szlávik János beoltotta az első magyar egészségügyi dolgozót koronavírus ellen (+fotó)

A vártnál egy nappal korábban.

Beszámoltunk róla, hogy szombaton reggel 6 órakor megérkezett Magyarországra az első adag koronavírus elleni vakcinaszállítmány. A Pfizer-BioNTech oltóanyagából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba rendőri felvezetéssel, hűtőteherautóval szállítottak.

A hivatalot tájékoztatás korábban arról szólt, hogy az egészségügyi dolgozókat december 27-én, vasárnap kezdik oltani Magyarországon, ám erre végül egy nappal korábban, már szombaton sor került. A Centrumkórház dolgozóit többek közt Szlávik János infektológus főorvos oltotta a COVID-19 ellen.

MTI/Koszticsák Szilárd

Az M1 aktuális csatorna információi szerint a mínusz 80 Celsius-fokon tárolt oltóanyag sértetlenségét katonák ellenőrizték mielőtt bevitték az intézménybe, majd azonnal egy szintén mínusz 80 fokos hűtőbe rakták.

Délután a Semmelweis Egyetem Klinikáján is elkezdik az oltást.

MTI/Koszticsák Szilárd

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának jelentése szerint a budapesti és a vidéki szállítmányok szombat délelőtt már elindultak a Dél-Pesti Centrumkórházból a megyei kórházakba is. A szállítást a katasztrófavédelem biztosítja.

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója szombaton a közmédiának arról beszélt, hogy az első, „szimbolikus szállítmányban”

9750 adag vakcina található,

de a következő hetekben a szerződésben meghatározott feltételek szerint rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra.

Ismertette: a fejlesztés során a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek. A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után – mondta.

(via MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Valódi Hírek