Sötétbe borította Budapestet Karácsony Gergely egy nappal az ünnepek előtt (+fotó, videó)

További 25 magyar városban aludtak ki a fények.

December 23-án este 19 órakor központilag lekapcsolták a díszkivilágítást Budapesten és 25 ellenzéki vezetésű városban.

A Szabad Városok Szövetsége keretében december 20-án 38 ellenzéki polgármester fogalmazott meg közös tiltakozást az ellen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelése érdekében felére csökkenti a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját.

Fotó: Index

“Ebből a bevételből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet”

írták közös közleményükben az ellenzéki polgármesterek, akik úgy döntöttek, közösen lépnek fel a kormány

sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott” döntése ellen, és egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat, hogy így gyújtsanak fényt az emberek fejében.

Itt a Telex videója a fények lekapcsolásának pillanatáról:

Budapest mellett így december 23-án este többek között

  • Pécs,
  • Szeged,
  • Szombathely,
  • Érd, Budaörs,
  • Hódmezővásárhely
  • Siófok és Gödöllő is sötétségbe borult.

Karácsony Gergely a főváros elsötétedése előtt Facebook-oldalán azt írta, “ez nem az ellenállás maga, ez annak a kezdete”.

A főpolgármester szerint a köz- és díszvilágítás is egy azon közszolgáltatások közül, amelyek ellátását veszélybe sodorja a kormány döntése az önkormányzatok legfontosabb bevételének megfelezéséről.

Ilyen közszolgáltatás még többek között a városi közlekedés, utak karbantartása, zöldfelületek kezelése, szemétszállítás, ivóvízellátás, egészségügyi, kulturális és szociális támogatások. Ezekért küzdünk, vagyis a hétköznapok nyugalmáért, azért, hogy minden önkormányzat tehesse, ami a dolga: szolgálhassa polgárait.

Bízom benne, a budapestiek is megértik, elfogadják ennek a küzdelemnek a célját. Egy ilyen szörnyű év végén mindannyiunkra ráfér egy kis nyugalom, elcsendesülés karácsony napjaiban. A ma esti tiltakozás után ez következik. De januárban újrakezdjük” – fogalmazott Karácsony.

Ez nem az ellenállás maga, ez annak a kezdete.

Ma este 7-kor az ország számos pontján átmenetileg lekapcsolják az…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, 23 December 2020