Republikon: A biztos pártválasztók és a teljes lakosság körében is nyerne az ellenzék (+grafikon)

Biztató tendenciák.

A biztos pártválasztók és a teljes népesség körében is megelőzné az összesített ellenzék a kormánypártokat a decemberi pártpreferencia adatok szerint. – derül ki a Republikon Intézet decemberi pártpreferencia-kutatásából, közölte szerdán a Telex.

A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, közvetlenül utánuk jön a Demokratikus Koalíció és a Momentum 10-10 százalékkal. A Jobbikot és az MSZP-t is 6 százalék támogatja, a Párbeszéd 2 százalékon áll, legkevesebben a Kétfarkú Kutya Pártra, az LMP-re és a Mi Hazánkra szavaznának, mindhárom párt 1 százalékon áll.

A népesség harmada továbbra is bizonytalan.

Card

A biztos pártválasztók 46 százaléka szavazna a kormánypártra. A DK 15 százalékon áll, a Momentum pedig 14 százalékon. A Jobbik és az MSZP támogatottsága 8-8 százalék, a Párbeszéd 3, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk pedig 2 százalékot ért el decemberben.

Az ellenzéki együttműködés pártjainak (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) eredményeit összesítve látható, hogy mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében megelőzik a Fideszt.

A teljes népesség körében 35 százalékot érnének el együtt, míg a kormánypárt csupán 30 százalékot, a biztos pártválasztóknak pedig a fele szavazna az ellenzékre, míg a Fideszre csak 46 százalék.

A Fidesz támogatottsága október óta 4 százalékpontot csökkent mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók körében. Ebben a Republikon szerint szerepet játszhatott a járványkezelés, az EU-s vétó, illetve az országos és nemzetközi botrányok is (például a Szájer-botrány vagy Deutsch Tamás ügye).

A választói hajlandóság is nőtt 4 százalékkal az elmúlt hónapban, novemberben még a választókorúak 68 százaléka ment volna el szavazni, ez az arány decemberben 72 százalék.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek