Éjféltől lezárják egész Olaszországot, 70 ezer fölé ugrott a halottak száma

Egésznapos kijárási tilalom lép életbe csütörtök éjféltől a karácsonyi ünnepek egész időszakára Olaszországban, ahol a halottak száma túllépte a 70 ezret. A kereskedelmet és a vendéglátást is leállítják.

Éjféltől a legszigorúbb korlátozások lépnek életbe az egész országban, ami egyebek között a tartományok közötti közlekedés leállítását, ezenkívül egésznapos kijárási tilalmat jelent, valamint a kereskedelem és a vendéglátás szüneteltetését.

Utcára csak engedéllyel lehet kimenni munkavégzés céljából vagy más nyomós indokkal. Engedélyezett a miséken való részvétel a lakhelyhez legközelebbi templomban.

Kizárólag az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és más alapvető cikkeket áruló boltok és szolgáltatások működnek. A bárok, vendéglők házhoz szállításra dolgozhatnak.

A zárlat

december 24. és december 26. között

valamint december 31. és január 6. között

lesz érvényes.

A rokonok vagy ismerősök közötti látogatás engedélyezett azzal a feltétellel, hogy az egy háztartásban élőkhöz – naponta csak egy alkalommal – legfeljebb két felnőtt csatlakozik.

A Vatikán közölte, hogy Ferenc pápát ismételten tesztelték, miután a kúrián dolgozó két bíboros tesztje is pozitívnak bizonyult. Az egyik Giuseppe Bertello, a vatikáni kormányzóság vezetője, a másik a pápa jobbkezének tartott Konrad Krajewski, a pápai alamizsnahivatal vezetője.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint egy nap alatt 14 522 új fertőzöttet szűrtek ki az országban a korábbi valamivel több mint 13 ezer után.

Az elvégzett tesztek és az ezeken talált betegek aránya nyolc százalék körüli a november elején mért majdnem húszhoz képest.

Fokozatosan csökken a kórházban kezelt betegek száma, de továbbra is 25 ezer felett van. Intenzív osztályon 2624 beteget ápolnak. A járvány kezdete óta majdnem kétmillió fertőzöttek találtak.

Egy nap alatt 553 beteg halt meg a korábbi 628 után. Így a halálos áldozatok száma Olaszországban elérte a 70 395-öt.

(MTI)