Kiderült, nyújt-e védettséget a Pfizer-vakcina az angliai mutáns koronavírussal szemben

Online sajtótájékoztatón jelentették be a kutatási eredményeket.

A BioNTech és a Pfizer gyógyszercég több vezető munkatársa közös online sajtótájékoztatón közölték, hogy nagy valószínűséggel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) erősebben fertőző angliai mutációjával szemben is védettséget ad az általuk kifejlesztett vakcina.

Hozzátették, hogy a már európai uniós forgalmazási engedéllyel is rendelkező oltóanyagot nagyjából másfél hónap alatt tovább lehet fejleszteni, hogy alkalmazkodjon a Nagy-Britanniában terjedő új mutációhoz, de erre várhatóan nem is lesz szükség.

A tudomány a valószínűség fogalmával dolgozik, és

„nagyon nagy a valószínűsége”

annak, hogy a vakcina a vírus új változata ellen is véd – fogalmaztak.

Ugyanakkor a mutáns SARS-CoV-2 ezzel együtt is veszélyes, a fokozott fertőzőképesség miatt meglehet, hogy a tervezett 60-70 százaléknál nagyobb átoltottsági arányt kell elérni ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a régi kerékvágásba.

Hozzátették, hogy külön megvizsgálják az oltás hatékonyságát az új vírusváltozattal szemben. Ezzel a munkával két hét alatt, január elejére végeznek.

Egyébként az oltóanyagot a SARS-CoV-2 húsznál is több változatára tesztelték már, és valamennyivel szemben védettséget biztosított.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a Cominarty néven bevezetett vakcina nemcsak hatásos, hanem biztonságos is, és lehetséges mellékhatásai nem különböznek a másfajta oltásokra jellemző tünetektől.

A leggyakoribban közé tartozik a kimerültség, amely az esetek 3,8 százalékában fordult elő eddig, és a fejfájás, amely az esetek 2 százalékánál jelentkezett.

Az Európai Bizottság hétfőn engedélyezte a termék forgalmazását az Európai Unióban. Az első oltásokat december 27-én adhatják be.

(MTI)

Valódi Hírek