Karácsony Gergely szerint vagy a kormány változik, vagy csődbe megy a főváros

Ebben nincs semmi költői túlzás.

Az iparűzési adó felének elvonásával a kormány átlépett egy határt. — mondta Karácsony Gergely a Klubrádió reggeli műsorában.

Szerinte a döntés az önkormányzatiság végét jelenti, mert a dönts nyomán bizonyos településeken csak akkor lesz pénz, ha a polgármesterek kuncsorognak, és – mint a tanácsrendszer idején – a pártközpontba járnak pénzt szerezni.

A főpolgármester szerint a döntésnek nincs valódi gazdaságélénkítő hatása, hiszen az iparűzési adót a cégek bevétel után fizetik, amelyik cég pedig bajban van a járvány miatt, annak nincs bevétele.

Valósa hatása ennek a 2022-es választási kampányra van Karácsony szerint: jelenleg 3 millióan élnek olyan településeken és városokban, amelyeknek ellenzéki vezetése van.

A kormány ezeket az önkormányzatokat hozta lehetetlen helyzetbe.

„A mi segítő kezünket próbálják letörni, nehogy már legyen olyan választópolgár, aki azt gondolja, hogy a válság, a járvány idején az önkormányzatok többet tudtak segíteni, mint a kormány.” — mondta.

Ehhez képest a budapestiek például azt láthatták, hogy a főváros ingyenesen biztosított teszteket, időben döntöttek a maszkviselésről, ennek köszönhetően pedig Budapesten jobb a járványhelyzet, mint vidéken. Hozzátette:

„Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak!”

Elmondása szerint nagy a baj és a képlet világos: 2022-ben vagy a kormány változik, vagy a hozzáállása, vagy csődbe megy a főváros, ebben pedig semmilyen költői túlzás nincsen.

Karácsony elmondta azt is, hogy ugyan a kormány támogatottsága a felmérések szerint csökkent, ráadásul jellemzően Budapesten és a nagyvárosokban, de ezért nem az állampolgárokat kellene büntetni.

A főpolgármester 36 polgármestertársával szimbolikusan jelzi, hogy baj van, sötét időszak jön: lekapcsolják a díszkivilágítást, mert az látványos, de nem fáj senkinek. Azt nem akarják, hogy az embereknek fájjon a kormány „őrült politikája”.

„Úgy tűnik, se az EU, se más nem tudja a kormányt eltéríteni attól, hogy ha ő nem tud kormányozni, akkor más se tudjon ” — tette hozzá Karácsony Gergely.

(Klubrádió nyomán)

(kiemelt kép: Index)

 

Valódi Hírek