Egy év alatt kell lezavarni a lakásfelújítást annak, aki otthonfelújítási támogatást szeretne (+videó)

Erről eddig nem volt szó.

Az Orbán Viktor által szombaton bejelentett otthonfelújítási hitelt 6 millió forint erejéig, 10 évre, legfeljebb 3%-os kamattal lehet majd felvenni. Novák Katalin családügyi miniszter hétfői Facebook-videója szerint a hitelfelvevőknek csak egy évük lesz arra a hitelfelvételt követően, hogy benyújtsák az otthonfelújítási támogatásra az igényüket.

A támogatással kapcsolatban az alábbi részleteket közölte a családügyi miniszter:

  • Az otthonfelújítási kölcsön egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3%-os kamatozású kölcsön, bankban lehet majd igényelni.
  • A bankok vizsgálják meg, hogy jogosult-e az igénylő az otthonfelújítási támogatás igénybevételére (legalább egy gyermeket nevel háztartásában, van felújítási céljuk és legalább 1 éves tb-jogviszonyuk).
  • Aki megfelel a hitelbírálat szempontjainak, megkapja a hitelt.
  • Amikor megkapta valaki a hitelt, és elkezdte a felújítást, menet közben gyűjtögetheti a számlákat, egy egész év állrendelkezésre, hogy ezt követően a Magyar Államkincstárnál igényeljék az otthonfelújítási támogatást is.
  • Ekkor még a Magyar Államkincstár is megvizsgálja, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra az adott pillanatban, vagyis két pillanatban kell megfelelni a feltételeknek.
  • A felvett hitel tartozásösszege ennek a támogatásnak a beszámításával 3 millió forinttal csökken. A 10 éves futamidő fennmaradó részében kell ezt törleszteni, ebben az időszakban a legnagyobb összegű támogatás esetén ez 30 ezer forint körüli törlesztőrészletet jelent majd.