Reagált a Facebook Varga Judit vádaskodására, amiért kevesebben olvassák a bejegyzéseit

Lehet, hogy mégsem volt véletlen a miniszter kirohanása.

Varga Judit, igazságügyi miniszter szerdán írt bejegyzést a Facebook-oldalán arról, hogy a Facebook megváltoztatta az algoritmusát és ezzel korlátozza az oldala elérését, olvasottságát.

„A korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseim elérése, ami egyet jelent azzal, hogy az általam fontosnak tartott politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán” – írta bejegyzésében a miniszter, aki ezt hét, egymással nem teljesen összefüggő pontba szedve indokolta meg.

Varga úgy vélekedett, hogy nincs rendben, hogy a közösségi médiumok „indokolás nélkül, vagy ellenőrizhetetlen indokolással, érdemi, gyors és valódi jogorvoslati lehetőség nélkül” korlátozzák a közszereplők, vállalkozások és magánemberek oldalának elérését vagy visszautasítják az oldal felhasználója által megrendelt hirdetéseket. És kihangsúlyozta azt is, hogy ezek a platformok akár választásokat is képesek eldönteni

A miniszter ezért azonnali választ követelt a Facebook magyar kezelőitől arra vonatkozóan, hogy milyen indokok alapján, milyen időtávra korlátozzák a fiókja elérését.

A kérdés tisztázása érdekében végül a HVG kereste meg a Facebookot, hogy reagáljanak Varga Judit állításaira. A közösségi oldal szóvivője válaszában azt írta a lapnak,

„Semmilyen intézkedést nem hoztunk ezzel a Facebook-oldallal kapcsolatban”.

A lap emellett megjegyzi azt is, Varga Facebook-ellenes kirohanása egyébként nem lehet véletlen, hiszen a magyar kormány asztalán már tavasz óta jelen van az, hogy valamilyen módon ellenőrizni, regulázni szeretnék a nemzetközi tech-óriásokat.

Varga idézett bejegyzésében is arról, hogy

„Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technológiát vagy a technológia és a mögötte álló szereplők uralják majd az életünket és gyerekeink életét. Azért hoztuk létre az Igazságügyi Minisztériumban a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy minden az online/digitális térben tapasztalható kérdést, anomáliát megvizsgáljunk és szükség esetén javaslatot tegyünk a jogszabályi környezet megváltoztatására (…)”.

A bejegyzésben is említett Bizottságot pedig a Varga vezette Igazságügyi Minisztérium éppen azzal a céllal hozta létre, hogy megteremtsék a közösségi platform jogi felülvizsgálatának lehetőségét, adózásra bírják a világ egyik legnagyobb bevételű, ám szerény adózási szokásairól ismert cégét, és átláthatóvá tegyék a nemzetközi technológiai cégek működését.

A miniszter már a testület megalakulásakor is éppen arról beszélt, amit – érdekes módon – az ominózus bejegyzésében is megemlített: „korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy a technika uralja majd életünket”.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek