Ebből baj lesz: Sem a táppénzt, sem a helyettesítéseket nem fizeti ki a pedagógusoknak a kormány

Biztos szórakozásból mennek betegszabadságra a járvány kellős közepén.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter három héttel ezelőtt ígéretet tett, hogy kifizetik a pedagógusoknak a betegségük alatt járó táppénzt. Ez alapesetben nem kellene, hogy hír legyen, azonban a pedagógusok

jelenleg csak fizetésük 60%-át kapják abban az esetben, ha a koronavírus miatt ideiglenesen nem tudják feladataikat ellátni.

Minden oktatási intézményben dolgozó fertőzött pedagógus esetén a munkavállaló javára kell vélelmet felállítani, hogy munkavégzés közben kapta el a koronavírust, így az iskolai koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül” — erről beszélt a miniszter a kormányinfón.

A koronavírus-járvány kellős közepén számos törvénymódosítási javaslattal élt a kormány — köztük egy olyannal, aminek elfogadása után bekerült a törvénybe, hogy az anya nő, az apa férfi. Ennek ellenére azzal kevésbé foglalatoskodtak a vezető kormánypárti politikusok, hogy a pedagógusok számára rendelkezésre álljon fizetésük 100%-a betegség esetén.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint

a gyakorlatban nem valósul meg Gulyás miniszter ígérete, ugyanis nincs tudomásuk olyan pedagógusról, aki a fizetése 100%-át megkapta a betegsége ideje alatt.

A táppénzigényt benyújtó pedagógusokról információt kért a kormánytól a szakszervezet, azonban nem adott tájékoztatást a kabinet az adatokról.

A másik pedagógus szakszervezet, a kormányhoz közelebb álló PSZ képviselője szintén kifejezte, hogy a kormányzati ígéret nem valósult meg.

Katyvasz van a száz százalékos táppénz körül

mondta Szabó Zsuzsa elnök az ATV-nek.

Azt gondolom, nem kell részletezni, hogy a hatvan százalékos táppénz mint bevétel mit jelent főként így karácsony környékén

— mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a Hírklikknek. A szervezet képviselője kifejezte, hogy vannak olyanok, akik több mint egy hónapja lábadoznak a koronavírus-fertőzésből, így hiába a digitális oktatás, nem tudnak dolgozni.

Nagy elmondta, hogy a háziorvosok sem partnerek a fertőzés megállapításában, azonban tudja, hogy az ezzel járó adminisztráció nagy teherrel jár az orvosok számára. A PCR-tesztek elvégzésére sokat kell várni, így előfordul, hogy mire kiérkezik a mentő, már negatív eredményt mutat a teszt.

A PDSZ képviselője azt is elmondta, hogy általában gyorsteszteket végeznek (ezen tesztekkel végezték a pedagógusok szűrését, azonban ezek kevésbé hatékonyak, mint a PCR-es vizsgálat– a szerk.), és

az is gyakori eset, hogy már felgyógyul a betegségből a pedagógus, amire teszthez jut.

Nagy kijelentette, hogy jelenleg teljesíthetetlenek a kormány ígéretei a jelenlegi eljárásrend mellett. Sok olyan eset volt, hogy a tankerületi központok nem hagyták jóvá, hogy fertőzött a pedagógus, és ennek nem tudják, mi az oka.

Nagy Erzsébet elmondta, hogy a vakcinák forgalomba bocsátásától fogva követelni fogja a PDSZ, hogy a pedagógusok is az első körben kapják meg a vakcinákat, ugyanis

Nagy szerint ők is a járvány frontvonalában szolgálnak.

Ennek oka, hogy a pedagógusok nap mint nap nagyszámú gyermekkel és szülővel találkoznak.

A PDSZ képviselője szerint a kormány hibázott a vakcinákkal kapcsolatos információk közlésében, ezért nagy a bizalmatlanság jelenleg a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban.

Nagy szerint ideje lenne, hogy a kormány hagyja a járványügyi szakembereket, hogy megnyilvánulhassanak abban a témában, amihez ők értenek a legjobban.

A szakszervezet választmányának tagja nem érti, hogy miért nem terjesztette ki időben a kormány a digitális oktatást az összes közoktatási és -nevelési intézményre, mint ahogy az a szomszédos országokban is történt. Szerinte jelenleg az is nagy problémát okoz, hogy 2013 szeptember óta nem fizetik ki a helyettesítéseket sem, ami egyébként jogellenes.

A karanténba vonuló kollégáktól is át kell venni a feladatokat, még digitális oktatás esetén is, és szerintük ez megfelelő juttatás nélkül nem elvárható. Nagy Erzsébet úgy látja, hogy

a kormány semmit nem tanult a tavaszi járvány alatt tapasztaltakból, és „semmivel sem készültek fel a második hullám kivédésére„.

(Hírklikk/Index nyomán)

(Címlapfotó: Újbuda Televízió)

 

Valódi Hírek