Müller Cecília titokban már december elején feloldotta a látogatási tilalmat az idősotthonokban

Csak elfelejtett szólni róla.

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter titokban feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is, de erről nemcsak a közvéleményt, hanem saját sajtójukat is elfelejtették tájékoztatni.

Sőt még tegnap a kormányzati tájékoztató honlapon közzétett vírustájékoztatóban is az szerepelt, hogy „a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van” – írja a Népszava.

A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” című javaslatcsomagot azonban Müller Cecília és Kásler Miklós

már december 8-án feloldotta a látogatási tilalmat.

A javaslatcsomagban pedig külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével, ami, ha kimondatlanul is, de a teljes ki- és bejárási tilalom végét jelenti.

Az ajánlásban leszögezik, hogy az intézményekben kötelező a maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés is. Emellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek koronavírusos tünetei és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek.

A látogatási tilalom viszont továbbra is érvényben van azokban az intézményekben, ahol jelenleg fertőzött lakó vagy dolgozó miatt karantén van, az intézményben kialakított eljárásrendet pedig a járási hivatalnak is jóvá kell hagynia.

A Népszava szerint Müller a javaslatcsomagban elismerte, hogy az épületek adottságai sok esetben korlátozzák a látogatásra vonatkozó megoldásokat, de ezek feloldására több ajánlatot is tesz. Így például, ha az intézményben nem alakítható ki látogatószoba, akkor a tisztifőorvos azt javasolja, hogy

az udvaron állítsanak fel fűthető sátort vagy konténert,

ahol egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel maximum 30 percre.

Müller azt is írta, hogy az ágyhoz kötött lakókat a látogatás idejére mozgatható betegágyakon kellene egy külön helyiségbe vinni. A tiszti főorvos hozzátette, a magyar bentlakásos otthonokban nincsenek ilyen ágyak, és ha mégis vannak, akkor azok nem férnek be a liftbe, ezért a haldokoló betegek esetében Müller azt javasolja, hogy védőfelszerelésben meg kell engedni, hogy egyszerre két vendég bemehessen az ágyban fekvőkhöz.

A javaslat alapján online regisztrációs felületet kellene kialakítani a látogatók jelentkezésére, ezt azonban a legtöbb idősotthonban nem tudják megoldani. Emiatt a dolgozók végigtelefonálják a gondozottak családját, hogy beosztást készíthessenek az ünnepek környékére.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek