Gyurcsány: Ha a DK-nak lesz miniszterelnök-jelöltje, akkor az Dobrev Klára lesz

Szerinte azért, aki megválasztanak tűzbe kell menni 2022 áprilisáig.

A Telexnek adott interjút Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a jelenlegi politikai életbe úgy predesztinálta magát, mint az a személy, akinek tíz éve van abban, hogy közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt legyen. Hozzátette, sem most, sem a kampány, sem a választások után ő nem lesz

„nagyember, akinek valamilyen fontos közjogi szerepe van, ő egyszerűen csak beszélget.”

Gyurcsány szerint az ellenzéki összefogásnak komoly esélye van a 2022-es győzelemre. Elmondta, a hat pártelnök és a társelnökök nagyjából havonta egyszer találkozik, karácsony előtt még egy ülésük lesz, amelynek a legfontosabb pontja, hogy a Jobbik is csatlakozzon az ellenzékhez.

Szerinte a pártok összefogásának van egy közös alapja:

Engedjük például magát is szabadon élni, és nem pofázunk bele a maga életébe, amit viszont rám bíz a közügyekből, abban meg kell próbálni tisztességesnek és hatékonynak lenni. Ebből sok minden következik, iskolára, kórházra, és – nem megyek tovább. Ez egy nagyon kidolgozott program lesz a végén. De ezt majd a megválasztott miniszterelnök-jelölt fogja prezentálni.”

Beszélt arról is, hogy mindenképpen fognak előválasztásokat tartani, nagyjából már meg is vannak mind a 106 választókerületben a közös ellenzéki jelöltek. A lehetséges miniszterelnök-jelöltekkel kapcsolatban elmondta, nem titok, kik azok, akiknek reális esélyük van a pozícióra:

Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Donáth Anna és Cseh Katalin

azok, akiket az ellenzéki szavazók elfogadnak és támogatnának is jelöltként.

Hozzátette, természetesen van, akivel könnyebben, van, akivel nehezebben tud a DK azonosulni, de az biztos, hogy „akit megválasztanak, azért tűzbe kell menni 2022 áprilisáig.

Felesége, Dobrev Klára jelölésével kapcsolatban úgy vélekedett, az csak rajta múlik, hogy indul-e az előválasztáson. Abban viszont biztos, hogy

„ha a DK-nak lesz miniszterelnök-jelöltje, akkor az Klára lesz,

ha nem lesz, akkor azért nem lesz, mert nem fogja elvállalni”.

Gyurcsány úgy látja, hogy bár a választási törvény módosítása miatt valóban nehezebb dolga lesz az ellenzéknek, alkalmazkodniuk kell a törvényhez és annak megfelelve kell leváltaniuk a Fideszt. A DK elnöke szerint mára kialakult az ellenzéki szavazó, akinek mindegy, melyik párt képviselője a miniszterelnök, csak letudják váltani a Fideszt.

A DK elnöke beszélt a regnáló hatalom és Orbán Viktor politikai játszmáiról is, többek közt elemezte az ellenséggyártás kérdéskörét, valamint kitért Szájer József ügyére is. Gyurcsány a többi ellenzéki képviselőhöz képest finoman fogalmazott az orgiába és drogügyekbe keveredett politikussal kapcsolatban. Azt mondta: Szájert mint magánember sajnálja, politikai szempontból pedig már semmi dolga vele.

(Telex.hu nyomán)

Valódi Hírek