Varga Judit az EU-s játékszabályok betartásáról oktatta ki a BBC riporterét

Ő már csak tudja.

Varga Judit igazságügyi miniszter 5 és fél perces interjút adott a BBC-nek, melyről a videót Facebook-oldalán is közzétette. Felvezetőjében azt írja:

„Kérem senki ne lepődjön meg, hogy az 5 és fél perces interjúból másfél percet egy ténybeli tévedésektől és vádaktól hemzsegő felvezető tett ki.”

A BBC riporterének kérdésére, miszerint miért gondolja úgy, hogy a brüsszeli megállapodás győzelem Magyarország számára, miközben az EU legfelsőbb bíróságának kívánnak fordulni a jogállamisági mechanizmus miatt, Varga azt mondta:

„Mindenekelőtt a józan ész győzelme a csütörtöki megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról, illetve a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszerről.”

Az igazságügyi miniszter hozzáfűzte, hogy az EU végre a járványra fókuszál ideológiai viták helyett. Leszögezte, hogy a magyar kormány álláspontja a kezdetektől fogva a status quo megőrzése volt, az Unióban pedig nem lehet politikai zsarolóeszközt használni arra, hogy a költségvetés révén nyomást gyakoroljanak országokra, hogy azok megváltoztassák álláspontjukat migrációs vagy családügyi kérdésekben.

A kérdésre, hogy mennyit kapna Magyarország a végül elfogadott EU-s költségvetésből, Varga azt felelte: „Nagyon bonyolult összerakni, de hadd mondjak egy körülbelüli összeget a kohéziós alapokról, ami hét év alatt 22 milliárd euró.”

A riporter elmondta, hogy az ő rendelkezésére álló források szerint Magyarország a következő évben 8 milliárd eurót kaphat, amit a magyar kormány hajlandó elfogadni, azonban a demokratikus uniós játékszabályokat betartani nem kívánja.

Varga Judit szerint ennek az állításnak semmilyen erkölcsi alapja nincs, mert az európai közös piac mindannyiunk számára nyerő helyzetet teremt.

Szerinte, ha Magyarország kohéziós pénzt költ, akkor a GDP-ben mutatkozó haszon nem marad az országban.

„Válasszuk tehát szét ezeket a dolgokat, és tartsuk be az EU szabályait” — tette hozzá.

„Az Uniónak már eddig is számos eszköze volt a pénzügyi érdekei megvédésére, így nem lett volna hozzáadott értéke egy nagyon homályos, határozatlan jogállamisági eljárás szorgalmazásának, ezért akartunk garanciákat, hogy biztosítsák a tisztességes bánásmódot, a tisztességes eljárást és a jogbiztonságot: és csütörtökön ezeket kaptuk meg. ” — mondta Varga.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek