Trump bejelentette: 24 órán belül megkezdik a koronavírus elleni oltást az USA-ban (+videó)

Engedélyezték a Pfizer/BioNtech vakcináját.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) pénteken engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását az Egyesült Államokban. Az első 2,9 millió dózissal az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit fogják beoltani.

A vészhelyzeti alkalmazás hírére reagálva Donald Trump amerikai elnök elmondta, abban a reményben adtak több millió dollárt a Pfizernek és a hozzá hasonló oltóanyag fejlesztő vállalatoknak, hogy sikerül kifejleszteni a koronavírus elleni vakcinát.

És ez így is lett. Ez az egyik legnagyobb tudományos siker a történelemben” – mondta Trump, hozzátette, a 95 százalékos oltóanyag minden várakozást felülmúlt és a megbízhatóság szempontjából is elérte az “arany színvonalat”, így kevesebb mint 24 órán belül megkezdhetik az emberek beoltását.

“Büszkén mondhatom, biztosítani tudtuk, hogy az oltás minden amerikai számára ingyenes legyen” – mondta Trump, aki videós bejelentkezését azzal zárta: “jól lehet, a vírus Kínából indult, de mi itt Amerikában most meg fogjuk állítani”.

(24.hu./Donald Trump/Twitter nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/SIPA USA pool/EPA/Oliver Contreras)