Kiderült: Nem a németek írták a kompromisszumos javaslatot, ahogy azt Orbánék állítják

A diktátor diktálta.

Valójában nem a német soros elnökség rakta össze a jogállamisági mechanizmus alkalmazását beszűkítő 4 oldalas magyarázó európai tanácsi szöveget, hanem gyakorlatilag a magyar és a lengyel kormány „diktálta” és ezt erősítette meg egy pénteki interjújában maga Jaroslaw Kaczyski lengyel kormányfő-helyettes is. — írta meg szombaton a portfolio.hu.

„Ha nem tárgyaltunk volna róla, ha nem sikerült volna pontosan megírnunk a megállapodásunk hatásait, hogy aztán azok az Európai Unió iránymutatásaivá váljanak, akkor összehasonlíthatatlanul kevésbé hatékonyak lennénk” — mondta Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt vezetője, miniszterelnök-helyettes pénteken a Gazeta Polska magazinnak és a TV Republikának adott interjúban.

Ez lényegében azt a portfolio.hu által korábban már megszellőztetett információt támasztja alá, hogy

Angela Merkel német kancellár megkérte Orbán Viktort és a lengyel kormány vezetőit (Mateusz Morawieczkit, illetve Jaroslaw Kaczynskit): fogalmazzák meg a pontos igényeiket írásban.

Miután ez megtörtént, a nyugat-európai szereplők elé tárta a papírt, és közben leellenőriztette az Európa Tanács jogi szolgálatával annak tartalmát.

A négyoldalas papírról korábban azt kommunikálták, hogy azt a németek rakták össze a kompromisszumkeresés jegyében, magyar és a lengyel fél pedig az utolsó pillanatban bólintott rá.

Ám Kaczynski a fenti nyilatkozatával gyakorlatilag bevallotta, hogy mindez ferdítés: a megállapodást valójában a magyar és a lengyel fél írta.

Ezután a németek azt átnyomták a többieken, és mivel a magyar-lengyel páros elérte minden kívánságát a papírba leírt anyaggal, így nem volt kérdés, hogy elállnak a költségvetési vétószándékuktól.

(portfolio.hu nyomán)

(kiemelt kép: OLIVIER HOSLET/AFP)

 

Valódi Hírek