Kásler Miklós: A karácsony meghitt ünnep, nem kell tömegeket összehozni, enni-inni, plázába járni

„A szenteste a befelé fordulás ünnepe.”

Interjút adott az Inforádiónak Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter, aki szerint a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy Magyarországon elértük a legmagasabb fertőzöttségi szintet, és várhatóan januárban csökken majd az aktív fertőzöttek száma.

Kásler egyelőre nem tudott bővebb információval szolgálni arra vonatkozóan, hogy milyen speciális járványügyi intézkedések várhatóak az ünnepekre. Azt viszont elmondta, hogy szerinte

„a szenteste a befelé fordulás ünnepe. Számomra sosem azt jelentette, hogy plázába kell járni, tömegeket kell összehozni és enni-inni. A karácsony meghitt ünnep,

ezt tudom ajánlani minden honfitársamnak, függetlenül attól, hogy milyen járványügyi szabályok lesznek érvényben”.

Az egészségügy felkészültségével kapcsolatban a tárcavezető arról beszélt, hogy az ellátás felkészült a járvány tetőzésére, kapacitásokkal minden vonatkozásban bírja.

„A dolgozók hősiesen állnak helyt, és a hetek óta tartót terhelés őket is kimeríti, de ki fognak tartani, hiszen erre tettek esküt” – mondta a miniszter, aki szerint a tömeges ágazati tesztelésen azért vett a pedagógusok mindössze a hetven százaléka részt, mert arról rengeteg fals hír látott napvilágot.

Kásler Miklós szerint az egészségügyben is vannak vírustagadók, akikkel szemben most már nagyon határozottan fel kellene lépni. Szerinte a jogi eszközök rendelkezésre állnak, ez már csak döntés kérdése.

A koronavírus elleni oltással kapcsolatban a miniszter elmondta, az azért lesz önkéntes, mert

„szabad országban élünk, az emberek eldönthetik, hogy mit akarnak”.

Mint mondta, a nyájimmunitás eléréséhez egyébként sem kell a lakosság 100 százaléka vállalja az oltást, ugyanakkor ahhoz, hogy az országot mentesíteni lehessen a járványtól, milliókat kell majd beoltani.

Kifejtette, Magyarország egyelőre nem szállt be egyetlen oltóanyaggal kapcsolatos fázis-3-as (azaz tömeges teszteléses) vizsgálatba sem, de minden céggel tárgyalásokat folytat arról, hogy valamilyen formában részt vegyen a tudományos kutatásban, akár a fázis-3 szakaszban is.

Elmondása szerint azok a szakemberek, akiknek lehetősége nyílt arra, hogy megvizsgálják az orosz vakcinát, a lehető legmagasabb technikai színvonalról és biztonságról számoltak be. A Szputnyik-V mellett viszont részlegesen ismernek kínai vakcinákat is, és várható, hogy a Pfizer, a Moderna vagy a többi fejlesztés alatt álló vakcina is hamarosan rendelkezésre fog állni.

(Inforádió nyomán)

Valódi Hírek