Gáz van: Törökországot szankciókkal sújthatja az Európai Unió

Ha Erdogan tovább erőzik Görögországgal.

A földgázkitermelés miatti konfliktus végződött rosszul a törököknek; ha Ankara továbbra sem hajlandó belátást tanúsítani, még keményebb szankciók várhatóak.

Az Európai Unió egyelőre fenntartja lépésenkénti szankciós politikáját Törökországgal szemben, amelyeket a Földközi-tenger keleti részén található földgáz kitermelése miatt vezetett be. Törökország és Görögország között arról folyik a vita, hogy kihez tartoznak a földgázlelőhelyek.

A török kormány októberben visszahívott egy felderítő hajót a vitatott területekről, egy újabb felderítőutat követően ezt viszont csak a múlt héten tették meg.

Az unió már októberben felszólította Törökországot, hogy folytasson érdemi párbeszédet Görögországgal.

Az európai állam- és miniszterelnökök péntekre virradóra hozták meg a döntést Brüsszelben, hogy további érintett cégeket és felelősöket fognak az unió szankciós listájára helyezni.

Ha Ankara nem változtat a konfrontatív hozzáállásán, akkor a szankciók kiterjesztése fenyegeti Törökországot. Amennyiben viszont engedékenyebbnek mutatkozna a török kormány, az unió a gazdasági kapcsolatok kiterjesztését helyezte kilátásba.

Az uniós csúcson arról született döntés, hogy nem csak cégeket, de olyan személyeket is szankcionálnak, akik a vitatott földgázkutatás tervezésében és kivitelezésében részt vesznek.

Joseph Borell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt a megbízást kapta, hogy márciusig készítsen jelentést a lehetséges további szankciókról.

Ennek hátterében az áll, hogy az unió először szeretne egyeztetni Joe Bidennel, aki csak januárban kezdi meg munkáját a fehér házban.

Az Európai Unió továbbra is hangsúlyozza, hogy konstruktív párbeszédet szeretne folytatni Ankarával, és továbbra is hajlandó a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek ellátását támogatni.

Recep Tayyip Erdogan november közepén kétoldali megegyezést követelt Ciprussal. Ezzel szembe ment azokkal a nemzetközi erőfeszítésekkel, amelyek a görög-ciprusi déli régióval való jó viszonyt szorgalmazzák.

(zdf.de)

 

Valódi Hírek