Lipótmezőn hozza létre a közpénzből finanszírozott elitiskoláját a kormány

A két milliárd forintos alaphoz hozzárendelték az épületet is.

A Közép-európai Oktatási Alapítványnak juttatandó vagyonnal kapcsolatos módosítást fogadott el csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A testület döntése értelmében változhat a Közép-európai Oktatási Alapítványról és a Közép-európai Oktatási Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló előterjesztés. Ennek értelmében az alapítvány vagyonkezelésébe kerül a főváros II. kerületében lévő, a Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épület, amely egykor Lipótmezőként ismert elmegyógyintézetnek, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek (OPNI) adott otthont – írja az MTI.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter javaslatára létrehozott oktatási alapítvány feladata az lesz, hogy egy olyan középiskolát alapítson, amely nemzetközi érettségi kiadására képez. Ehhez pedig már az alapításhoz

két milliárd forintot kap a kormánytól,

illetve a csütörtökön elfogadott törvény értelmében megkapja az OPNI épületét is.

A HVG korábbi cikkében arról számolt be, hogy az új középiskola fizetős, ötéves és bentlakásos lesz, Szijjártó és Semjén törvényjavaslata alapján pedig „jellegéből fakadóan a magas színvonalú képzés nyújtása mellett nevelési tevékenységet is végez, a tantermen kívüli foglalkozások a közép-európai (kiemelten Kárpát-medencei) identitás erősítése szellemében kerülnek kialakításra”.

A tandíj mértékét az alapítványt felügyelő kuratórium fogja meghatározni, de hátrányos szociális okból a tanulók mentesülhetnek a tandíj befizetése alól, illetve lesznek ösztöndíjprogramok is.

(MTI/HVG nyomán)

 

Valódi Hírek