Varga Judit: Nem a mi problémánk, nem mi hoztuk ebbe a helyzetbe Európát

A kormány csak a magyar becsületet védi.

„Hazánknak nem kell attól tartania, hogy a vétó miatt elveszítjük az uniós forrásokat ” — mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek szerdán.

A miniszter szerint kell a humor a politikába, ezért hívta el George Clooney-t kávézni, aki szerinte csak több figyelmet szeretne magának azzal, hogy Magyarországot szidalmazza, és különben is túl sokat olvassa a New York Times-t.

Ezután áttért a „valódi politikára”. Varga elmondta:

nem a magyar kormány hozta ilyen helyzetbe Európát, ők csupán a status quo-t őrzik.

Hozzátette: a kormánynak augusztus óta készen van a javaslata a pénzügyi fegyelem szabályozására, de abban nem „homályosan megfogalmazott elvek” szerepelnek.

„A jogállamiság elve országonként eltérő módon érvényesül.” — mondta, ezért elfogadhatatlan az EU javaslata. A magyar kormánypárt kitart azon álláspontja mellett, hogy „nem szabad viszont egy az elvont alkotmányos párbeszéd keretébe tartozó kérdést összekapcsolni egy olyan praktikus kérdéssel, hogy kinek mennyi forrás jár, és azokat miként költheti el.”

Varga Judit elmondta, hogy az EU országai közötti kölcsönös bizalmat nem szabad leépíteni, de ami jelenleg folyik, az nem jogi probléma, hanem ideológiai háború.

Nyugat- Európából nyílt üzengetés zajlik, a kormány pedig megvédi a magyar becsületet.

Az erős nemzetállamok Európáját és a föderális EU-t támogatók két világa találkozott, ebből adódnak a konfliktusok. „A frusztráció nyílt sértegetéssé fajult, ami nekem nagyon nem tetszik” — tette hozzá.

A miniszter szerint sokkal több ország ért egyet Magyarországgal a vétó kérdésében, mint amennyi ki mer állni ezzel a véleménnyel.

„Azokban az országokban, ahol a politikai helyzet olyan, hogy nem feltétlenül csak egy liberális koalíciónak van esélye, félhetnek attól, hogy később a jogállamisági mechanizmus ellenük fordítható is lesz.” — mondta.

Ha Magyarországot és Lengyelországot kihagyják a hétéves költségvetésből, az nem csak ennek a két országnak büntetés, hanem az egész közösségnek.

„Ezért nagy a felelőssége azoknak, akik nem engedik hatályba lépni az új költségvetést egy ideológiai vita miatt.”

Az igazságügyi miniszter a Szájer-botránnyal kapcsolatban is kifejtette a véleményét: nagyon sajnálja, ami Szájerrel történt, a munkáját nem fogják elfeledni, de a magánélete kivetülése feszültséget keltett a Fidesz politikai közössége számára. Ugyan senkinek a magánéletébe nem szólnak bele, de egy politikus szerinte nem kerülhet szembe a közössége értékrendjével.

Az ellenzékkel kapcsolatos kérdésre azt felelte, hogy az nem akarja, hogy az országnak jó legyen.

A miniszter elmondta: Magyarország az elmúlt tíz évben hihetetlen teljesítményt tett le az asztalra, mentőcsomagra pedig nem nekünk van szükségünk.

Az interjúban kiemelte a közösségimédia-jelenlét fontosságát, az ellenzékről padig azt mondta: a helyzetük annyiban könnyebb, mint az övék, hogy az igazság és a történelem a Fidesz oldalán áll.

(Magyar Nemzet nyomán)

(kiemelt kép: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

Valódi Hírek