A pécsi virológusok elmagyarázzák: Ezt érdemes tudni a koronavírus-vakcinákról

Összefoglalták, mik a lehetőségek.

Közérthető és hasznos összefoglalóval jelentkezett szerda délután a pécsi virológia. A Facebookon közzétett bejegyzésükben részletesen elmagyarázzák azt, hogy mit lehet tudni a koronavírus-járványról szóló közbeszédet jelenleg alapjaiban meghatározó oltóanyagokról.

Mint írják, a történelem már számtalan alkalommal bizonyította, hogy a jelentősebb vírusokat és betegségeket, így például a gyermekbénulást, a kanyarót vagy a sárgalázat is csak az erre kifejlesztett oltásokkal lehetett érdemben megfékezni. Nincs ez most, a koronavírus-járvány idején sem másként.

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinákat tekintve – mint írják – a fő szempontokat a biztonságosság és hatékonyság jelentik. A laboratóriumi kísérletektől a klinikai tesztfázisokig ennek bizonyítása és alátámasztása a cél.

Elvárás ugyanakkor az is, hogy a beadott oltás teljesen megvédjen a fertőzéstől, vagy amennyiben ekkora védelem nem alakulhat ki, legalább a megbetegedés súlyos formájától, így a kórházi kezeléstől, elhalálozástól mentesüljünk. Praktikus, ha csökkenti a vírus átadási képességét és a járvány elfojtható, de ha csupán a súlyos megbetegedést kivédi az hatalmas győzelem.

Előny továbbá

  • az egyszeri dózis,
  • a jó szállíthatóság,
  • megfelelő gyártási kapacitás,
  • vagy bármely olyan tényező, ami a világméretű és gyors hozzáférhetőséget szolgálja.

A virológusok szerint a tudományos szempontból továbbra is számos kérdés övezi a COVID-vakcinákat. Így egyrészt az oltóanyag hatásosságának tartossága, azaz, hogy mennyi ideig és milyen fokú védelmet nyújtanak az elkészült vakcinák.

Példaként említik a Moderna mRNS alapú vakcináját, amiről “már hallhattuk, hogy a vizsgálati időben mért 3 hónap alatt stabil immunválasz állt fenn, így biztatóak az első eredmények”.

De szerintük feltételezhető, hogy

a védettség akár hosszabb távú is lehet.

Bejegyzésükben részletesen elmagyarázzák azt is, hogy mi a különbség a hagyományos és a következő generációs vakcinák között.

Előbbi kategóriájába sorolható minden olyan technológia, ahol a teljes vírus (előlt vagy gyengített formában) vagy a vírusnak valamely fehérje alkotóelemét (jelen esetben a tüskefehérjét) használják fel az immunrendszer serkentésére.

A hagyományos típusú vakcina előnye, hogy

a legtöbb eddig használt vakcina ebbe a kategóriába sorolható, tehát már ismert a működése.

Hátránya viszont, hogy gyártási szempontból bonyolultabb az előállítás, hiszen megfelelő biztonsági körülmények közt kell a vírust szaporítani vagy a fehérjék előállítását elvégezni. Ezekben az oltásokban a legtöbb mellékhatást hordozó anyag okozza, nem maga a vírus vagy a vírusfehérje.

A következő generációs vakcinák esetében – ide tartozik többek közt a Pfizer/BioNtech és a Moderna, de az oroszok Sputnyik V nevű oltóanyaga is – a szervezetre van bízva, hogy előállítsa az immunrendszernek szükséges fehérjét és a vakcinával csak a fehérje előállításához szükséges gén kerül bejuttatásra. Ugyanez történik a vírusfertőzés esetében is, csak ebben az esetben a betegséget okozó vírus örökítőanyaga jut be a szervezetbe.

Mint írják: ezzel a technológiával már létezik bejegyzett vakcina az Ebola vírus ellen, melyet már több százezer ember meg is kapott Afrikában az elmúlt években – olvasható a bejegyzésben.

A modern vakcina előnye a virológusok szerint az, hogy ebben az esetben elég a vírus genetikai kódját ismerni, és minden más már jól ismert, laboratóriumban régóta alkalmazott technikák alkalmazásból adódik. Részben ennek köszönhető, hogy

ezek a technológiák 10 hónap alatt eredményes vakcinafejlesztést hoztak.

„Az eddigi adatok alapján rendkívül hatékony és markáns immunválaszt váltanak ki (90-95%-ot szemben a hagyományos vakcinák 60-70%-val)”.

Hátránya viszont, hogy az új vakcinatechnológiaként még sok tudományos kérdés megválaszolásra vár, oltási reakciójukat (az oltást követő, részben az oltás helyén jelentkező nem specifikus tünetek) tekintve az mRNS-alapú vakcinák markánsabb reakciót váltanak ki, így pl.

gyakoribb lehet a kellemetlen lokális pirosodás, oltással összefüggő rövid láz stb.

A pécsi virológusok szerint ugyanakkor ez a „szükséges rossz”, az immunrendszer aktiválódásának jele.

A teljes bejegyzést itt lehet elolvasni:

Vakcinák összefoglaló 💉🦠

A vakcinák kétségtelenül a modern tudomány legnagyobb vívmányai, melyekkel a jelenkor és a…

Posted by Virológia Pécs on Wednesday, 9 December 2020

(Kiemelt fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

Valódi Hírek