Hajdú Péter nem maradhat a Mészáros-féle Ozone és a Life TV vezérigazgatója

Egy témában jártas ügyvéd szerint az áfacsalás összeférhetetlen a vezetői pozícióval.

Tegnap mi is beszámoltunk arról, hogy megegyezéssel zárult Hajdú Pétert jogerősen 1 év 6 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 5 millió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

A műsorvezető és a Mediavivantis Zrt. vezérigazgatója ellen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult büntetőeljárás. Az ítélet szerint Hajdú Péter fiktív számlákkal több mint

280 millió forint

vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Ezt állítása szerint az utolsó fillérig visszafizette a költségvetésnek.

Az üggyel kapcsolatban ugyanakkor az a kérdés is felmerült, hogy az áfacsaló Hajdú megtarthatja-e vezérigazgatói pozícióját a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt feleségének, érdekeltségében lévő műsorszolgáltató vállalat élén.

A Media1-nek nyilatkozó témában jártas ügyvéd szerint habár Hajdú nem a Mediavivantis vezetőjeként, hanem saját vállalkozásában követte el az áfacsalást, a Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) 3:22.§ (4) bekezdése szerint addig, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesült,

nem lehet vezető tisztségviselő az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek.

Az ügyvéd szerint az összeférhetetlenségi ok abban az esetben is érvényes, ha felfüggesztett szabadságvesztésről van szó. Azaz, Hajdúnak az sem adna okot a mentesülésre, hogy az ítélet végrehajtását négy évre felfüggesztették.

Ugyanakkor az ügyvéd szerint előfordulhat az is, hogy akár évek telnek el addig, amíg a bíróság megkeresi az adott társaságot a jogszerű állapot helyreállítására. A Media Vivantis pedig azzal is meg tudja kerülni Hajdú felfüggesztését, hogy helyére kineveznek egy névleges vezérigazgatót.

Saját vállalkozásainak vezetéséről viszont biztosan le kell mondania Hajdú Péternek.

(Media1 nyomán)

Valódi Hírek