Sokat nyert Kína a Vuhanból induló világjárványon

Nem jártak rosszul.

Váratlanul magas kivitel támogatja a kínai gazdaságot, a bruttó hazai termelés a világjárvány hatásainak ellenére növekszik, miközben új fertőzötteket már csak elvétve találnak.

A világon mindenhol visszaesés tapasztalható a gazdaságban a koronavírusjárvány miatt,

Kína az egyetlen nagy népgazdaság, ahol viszont ismét növekedésre számíthatnak.

Összesen 2.0-2,2%-os gazdasági növekedéssel számolnak a szakértők, melynek alapját a negyedik negyedévi mutatók képzik: ezek meghaladhatják akár az 5,5%-ot is. Ez a szám a harmadik negyedévben már 4,9 % volt, így egyes kínai elemzők már 6%-ot is meghaladó növekedésről beszélnek.

Ennek oka jelenleg az ország virágzó exporttevékenysége: novemberben például váratlanul megugrott az export a kínai vámhatóságok beszámolója szerint. Ez az előző év azonos hónapjához képest 21,1%-os növekedést jelentett.

Ezzel szemben az import a várakozások ellenére némi visszaesést mutatott fel: csupán 4,5%-os növekedés volt tapasztalható az előző havi 4,7% után; eközben a kereskedelmi mérleg többlete nagy mértékben nőtt, 75 milliárd dollárra, holott már májusban is nagy növekedést és 63 milliárdos többletet tudtak felmutatni.

Kínában

a világjárványt messzemenően kontroll alatt tudják tartani, igaz olyan módszerekkel, amelyek Európában elképzelhetetlenek lennének.

Ennek hatására csupán egyedi esetekben számoltak be új koronavírus-fertőzésekről, így a gazdasági aktivitások a nagy népsűrűségű városokban ismét zavartalanul folynak.

Emellett Kínában megkezdték az egészségügyi dolgozók, a hadsereg tagjainak és családjuknak, valamint a nagy állami vállalatok dolgozóinak oltását a saját fejlesztésű, Sinopharm által gyártott vakcinával. Eddig több mint egymillió embert oltottak be és még az idén további hatszázmillió dózis beadását tervezik.

(spiegel.de)

Valódi Hírek