Összeszámolták: Ennyivel többet költött kormány sportra, mint egészségügyre a veszélyhelyzet kezdete óta

Ha eddig kételkedtünk volna a Fidesz fontossági sorrendjében.

Sportberuházásokra 140 milliárd, egyházi célra 103 milliárd, míg az egészségügyre csupán 50,7 milliárd forintot csoportosított át a kormány március 20. óta — írja az Mfor.hu.

A lap a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet első átcsoportosításától (március 20.) kezdve megjelent átcsoportosítási rendeleteket végignézve gyűjtötte össze, hogy mennyi közpénzt öntött a kormány a fent említett ágazatokba.

Ezek a pénzek alapvetően három forrásból származnak:

  • a Gazdaságvédelmi Alapból, melyek a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére hoztak létre,
  • a rendkívüli kormányzati tartalékból,
  • valamint a Központi Maradványelszámolási Alapból.

Az mfor.hu összesítése szerint tavasztól eddig a pillanatig

csak sportcélokra 140,2 milliárd forintot csoportosítottak át, ez naponta 541 millió forintot jelent.

A lap szerint azt nehéz pontosan megállapítani, hogy hova és milyen célokra mentek el ezek a pénzek, a Közlönyben ugyanis jellemzően homályosan fogalmaznak. Volt, amikor “sportlétesítmények fejlesztésére” csoportosítottak át néhány százmillió forintot, vagy épp milliárdok mentek el “egyedi sportlétesítmény-fejlesztésre”.

A lap kitér arra is, hogy az egyházak ennél az összegnél ugyan valamivel kevesebbet kaptak, de még így is

103 milliárd forint jutott nekik „egyházi célú központi költségvetési hozzájárulások” címén az elmúlt tíz hónapban.

Itt főként az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcím volt a kedvezményezett, ezen belül is az egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzat. Hogy ezek mit takarnak, az egyelőre rejtély.

Adja magát a kérdés ezek után, hogy azon válság idején, ami nemcsak gazdasági, de az egészségügyet is sosem látott kihívások elé állította, vajon az egészségügy milyen mértékben részesült az átcsoportosított közpénzekből.

A kormányhatározatokban a lap összesítése szerint mindössze 50,7 milliárd forint átcsatornázása történt az egészségügybe.

Ez alig több, mint a harmada a sportra költött pénznek, és majdnem pontosan a fele az egyházak számára átcsoportosított forrásoknak.

Tény ugyanakkor, hogy a tavaszi időszakban százmilliárdokat költött az állam lélegeztetőgépekre, valamint védőfelszerelések beszerzésére, a költségvetési átcsoportosítások során mégsem volt akkora fókusz az egészségügyön, mint a másik két esetben.

(mfor.hu nyomán)

 

Valódi Hírek