Karácsony Gergely az EB elnökétől kér uniós pénzt a fővárosnak, ha a kormány fenntartja a vétót

A varsói polgármester is ezt teszi.

Karácsony Gergely és Rafal Trzaskowski varsói polgármester azt kérik, hogy városaik akkor is kapjanak uniós pénzeket, ha Magyarországot és Lengyelországot kizárják a helyreállítási alapból. — írta meg hétfőn az mfor.hu.

A két polgármester közös levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez hétfőn, a magyar és a lengyel kormány vétója nyomán előállt uniós patthelyzet miatt, írja a Bloomberg a TVN lengyel televízióra hivatkozva.

Karácsony Gergely és Rafal Trzaskowski a levélben, elhatárolódik a két kormánytól. A levelet más városok vezetői is aláírták. Arra kérik Brüsszelt, hogy abban az esetben is biztosítsa az uniós forrásokat a helyi önkormányzatoknak, ha Magyarország és Lengyelország fenntartja vétóját, és így elesik az uniós pénzügyi csomag rájuk eső részétől.

A Bloomberg emlékeztet arra is, hogy

a két liberális beállítottságú polgármester hosszú ideje szembemegy kormányaik nacionalista irányvonalával.

Egy évvel ezelőtt Pozsonnyal és Prágával közösen írtak alá egy paktumot, amelyben kiállnak a közös értékek (szabadság, demokrácia, jogállamiság) mellett. Emellett azt is kezdeményezték, hogy közvetlenül is hozzáférhessenek uniós forrásokhoz.

(mfor.hu nyomán)

(kiemelt kép: Bánkuti András/mfor.hu)

Valódi Hírek