330 milliót kap a Rogánt és Habonyt helikoptereztető cég — ezért az összegért fel sem kell szállniuk

De ha valamelyik NER-lovagnak sürgős dolga van, plusz pénzért rögtön ugranak.

2018-ig az Országos Vérellátó Szolgálat rendelkezésre állási díj nélkül is meg tudta oldani a légi szállítást, 2017 után azonban idén is egy olyan szerződést kötöttek, amely százmilliós alapdíjat biztosít a Rogán Antal lagzis helikoptereztetésével ismertté vált cégnek. — írta meg hétfőn a 24.hu.

A kadarkúti Fly-Coop Kft., amely Rogán Antal helikoptereztetéséről lett híres, december 1-jétől bruttó 650,4 millió forintos keretszerződést írt alá az Országos Vérellátó Szolgálattal.

Ennek az összegnek a fejében december 1-jétől egy éven át folyamatosan biztosítanak két, legfeljebb két órán belül felszállásra képes repülőgépet az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) részére.

A Fly-Coop eseti légi szállítási megrendeléseket is kaphat a OVSZ-tól, ezek maximális időtartama egy év alatt 200 blokkóra lehet.

A Fly-Coop Kft. tulajdonosa a Jakab család, az OVSZ megbízott főigazgatója Bayerné Dr. Matusovics Andrea, a kormányközeli publicista, Bayer Zsolt felesége.

A tendert még szeptemberben indították el nyílt eljárásban, ajánlatot azonban csak a Fly-Coop Kft. nyújtott be rá. A szerződés értelmében a Kft. bruttó 330 millió forint rendelkezésre állási díjat kap, ez akkor is megilleti őket, ha egyszer sem kell felszállniuk.

Ezt kiegészíti a repülési díj, amely

  • a turboprop hajtóműves repülőnél blokkóránként nettó 1 millió 188 ezer forint (maximum 50 blokkórányi időtartamra),
  • a jet hajtóműves repülőnél blokkóránként nettó nettó 1 millió 740 ezer forint (maximum 150 blokkórányi időtartamra).

2017 végén a Fly-Coop bruttó 571,5 millió forintos keretszerződést kapott az OVSZ-től ugyanilyen feladatokra. Az OVSZ-nél nem volt szükség rendelkezésre állásra korábban, anélkül is meg tudta oldani a sürgős légi szállításokat: 10 év alatt csupán egy szervdonoráció maradt el szállítási gondok miatt.

A Fly-Coop felbukkanásáig az OVSZ egyik légi szállítója a kiskunlacházi Jet-Stream 2004 Kft. volt, amely nem kapott rendelkezésre állási díjat, a Fly-Coop megjelenése után azonban már csak alvállalkozóként jutottak munkához.

A Fly-Coop 2015-ben még 191 millió forintos forgalmat bonyolított, ez 2019-re tizenötszörösére, 2,8 milliárd forintra nőtt.

A cég neve 2016-ban lett ismert, amikor a propagandaminisztert és akkori feleségét, Rogán-Gaál Cecíliát helikopterrel szállították Szabó Zsófia bulvárszereplő esküvőjére.

Ezek után is több esetben hozták összefüggésbe a céget NER-katonákkal:

  • Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója 2017 júniusában a sajtó elől a cég helikopterével menekült Makaóról hazatérve.
  • Andy Vajna negyedik házassági évfordulójuk alkalmából ugyanebben az évben vitte el helikopterrel repülni Vajna Tímeát.
  • 2019-ben Kövér László, az országgyűlés házelnöke nyolcfős delegáció élén hivatalos úton járt Rómában, amihez az Országgyűlés Hivatala a Fly-Coop Kft.-től bérelt magángépet.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek