Már csak a Jobbik nem döntött a közös ellenzéki listáról – Megszólalt Jakab Péter

Már a Momentum és az LMP is csatlakozott.

„A döntésünket mindent alaposan mérlegelve, hamarosan meg fogjuk hozni, konkrét dátumot nem szeretnék mondani. Itt most nem gyors, hanem helyes döntésre van szükség.”

– közölte a Magyar Narancs kérdésére Jakab Péter.

A Jobbik elnökétől a lap azt kérdezte, mikor hozzák meg a döntést arról, hogy közös listán indulnak-e a többi ellenzéki párttal a 2022-es országgyűlési választáson.

A legfrissebb szabályok szerint a választásokon csak az a párt állíthat pártlistát, amelyik legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Így a két listás indulás ötlete kútba esett, ha csak nem akarjuk azt, hogy az Orbán-rezsim 12. évében egymás ellen induljanak és kampányoljanak az ellenzéki pártok.

A közös listán való indulási szándékát szinte mindegyik ellenzéki párt kifejezte már, legutóbb az LMP és Momentum.

Fekete-Győr András úgy fogalmazott:

„Tíz év után először nyílik valódi esély arra, hogy mi, magyarok lerázzuk magunkról a Fidesz keleties, korrupt uralmát. 2022 nem egyszerű kormányváltást, hanem valódi korszakváltást fog jelenteni, közösségünk pedig készen áll arra, hogy ennek érdekében az ellenzéki pártokkal közösen dolgozzon.

A Momentum Mozgalom Küldöttgyűlése a mai napon felhatalmazta a párt Elnökségét, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártokkal közös listát állítson.”

Így már csak a Jobbik nem köteleződött el a közös lista mellett.

Jakab Péter szerint

„a Jobbik azért érvelt az elmúlt hónapokban a több lista mellett, mert meggyőződésünk, és akár az önkormányzati választások megyei eredményei is azt mutatják, hogy a több lista több mandátumot jelent. A Fidesz nyilván ennek tudatában akarja közös listára kényszeríteni az ellenzéket.”

A Jobbik elnöke hozzátette: „az ellenzéki pártokkal való tárgyalás folyamatos, pártelnöki szinten immár a harmadik tárgyaláson vagyunk túl, számos kérdésben sikerült is megegyeznünk, hiszen közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel és közös programmal készülünk a közös kormányzásra és a valódi rendszerváltásra.”

Jakab szerint „akárhogy is írják át a választási törvényt, mindenre meglesz a válaszunk. 2022-ben végső rohamra indulunk a rezsim ellen. És összefogva le is tudjuk győzni.”

(magyarnarancs.hu)

Valódi Hírek