Politikai elemzők: A Szájer-botrány után is imádják Orbánt a Fidesz-fanok

Érdemes volt személyi kultuszt építeni.

Interjút adott a Népszavának Szichler Patrik, a Political Capital elemzője. A politológus úgy véli, hogy

addig nincs veszélyben a Fidesz, ameddig első számú vezetőjét, Orbán Viktor miniszterelnököt nem érintik személyesen a botrányok.

Szichler szerint a Fidesz egy egyszemélyi vezetésű párt, és emiatt a közösség egyes szereplőinek botrányai nem hatnak hosszú távon a párt népszerűségére. Az elemző példaként Borkai Zsolt korábbi fideszes polgármester orgiáját, Kaleta Gábor pedofilbotrányát és Szijjártó Péter luxusjachtos nyaralását említette — ezen esetek után nem csökkent tartósan a kormánypártok népszerűsége.

A politológus mindezek mellett kifejezte, hogy veszélyes mezsgyén egyensúlyoz a Fidesz, ugyanis

a párt kommunikációjában olyan magas erkölcsi mércét állított fel, amelyet az utóbbi időszakban számos politikusa nem tudott átugrani.

Szichler kollégája, Mikecz Dániel egyetértett azzal, hogy Szájer tette valóban nem olyan súlyú, hogy beégjen a köztudatba, de

a kormánypárti potentátok erkölcstelen viselkedése hosszú távon bekerülhet a kollektív választói tudatba.

A Fidesz konzervatív képét romboló cselekedetek ráéghetnek a kormánypártokra, és ezeket az ellenzék joggal kérheti számon.

A kormányzás annyira Orbán személye köré épül, hogy amíg képes győzelemre vezetni a pártot, addig nem kérdőjelezik meg a szerepét választói.

{E}gy több mint tíz éve kormányzó párt esetében természetes, hogy felbukkannak ügyek, melyek kedvezőtlenül hatnak a támogatottságra, a kérdés mindig az, hogyan reagálnak ezekre

— mondta Deák Dániel, a kormányközeli XXI. Század Intézet politikai elemzője, hozzátéve, hogy Szájer botránya kedvezőtlen a Fidesz számára.

Deák szerint Orbán morális tartásával egyértelműen kifejezte, hogy Szájernek nincs helye a Fideszben. Az elemző szerint a baloldalon ez nem tapasztalható, ugyanis a drogozó, korrupciós botrányba keveredett Lackner Csaba videófelvételének nyilvánosságra kerülése után „mentegették a kispesti szocialistákat” (az MSZP a hangfelvételek nyilvánosságra kerülése után kizárta Lacknert a pártból — a szerk.).

Az elemző kifejezte, hogy a „nemzeti oldalnak”, hogy minden célkitűzésük mögött valós meggyőződés, és nem pedig képmutatás áll. Utóbbi alátámasztására ugyanis mindent el fognak követni az ellenzéki pártok a 2022-es választásokig elkövetkező időszakban.

Hajdu Nóra, az néhai Együtt politikusa, az IDEA Intézet elemzője úgy látja, hogy a Fidesz énképét roncsolják a jachtozáshoz és az orgiához hasonló botrányok. Hajdu szerint

a kormánypártok nagy kihívásokkal küzdenek másfél évvel az országgyűlési választások előtt, ugyanis a botrányok mellett a gazdasági recesszióval és a koronavírus-válsággal is meg kell küzdeniük.

Az elemző kifejezte, hogy Orbánnak határozott lépéseket kellett hoznia Szájerrel kapcsolatban a Fidesz népszerűségének folyamatos csökkenése miatt. A magyar miniszterelnök ritkán szokott megszólalni „fideszes politikusok kezének elengedésekor„, azonban most megtette.

Az egyik kormányzati szereplő szerint semmi ok nincs arra, hogy a Fidesz kommunikációja változzon, dacára annak, hogy Szájer brüsszeli botránya erodálhatja a párt táborát. Szerinte a magyar társadalom 90%-a a „hagyományos családmodellt” pártolja, ezért

meg kell előzni, hogy a jövőben a kormánypárti EP-képviselőéhez hasonló ügyek kiderülhessenek, akár még úgyis, hogy bizonyos szereplőktől megkérik, hogy „lépjenek hátra egyet”.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek