Óriási mértékben emelkedtek az árak: évek óta nem voltak ilyen drágák az alapvető élelmiszerek

2014 óta nem látott magasságokban az árak — és a drágulásnak még koránt sincs vége.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint

6,5%-kal haladják meg az élelmiszerárak a 2019-es szintet.

A növényi olajok áremelkedése a legszámottevőbb: 14,5%-kal nőttek az áraik, köszönhetően az egyre szűkülőbb készletnek, valamint az folyamatosan növekvő igényeknek.

A FAO szerint a gabonaár-növekmény 2,5%-os volt novemberben az október havihoz viszonyítva, azonban

ez a tavalyi év távlatából tekintve már 20%-os áremelkedésnek felel meg.

A rizs azon kevés élelmiszer közé tartozik, amelynek nem növekedett a világkereskedelmi ára.

A cukor ára 3,3%-kal emelkedett, köszönhetően a rossz globális termelési kilátásoknak és az időjárási körülményeknek.

Másfél éves csúcson van a tejtermékek ára,

lévén, hogy 18 hónapja folyamatosan drágulnak a tejek és a tejalapú készítmények.

A húsfélék ára is emelkedett az elmúlt hónapokban, különösen a szarvasmarha-, a birka- és a sertéshúsoké,

bár összességében még így is 13,7%-kal alacsonyabbak az árak a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

A baromfi ára az egyetlen, amely az előző időszakhoz viszonyítva is folyamatosan csökkent.

A várható gabonamennyiség vonatkozó előrejelzését tovább csökkentette a FAO, azonban az idei évre várható 2 milliárd 742 millió tonnával még így is rekordot dönthet a nemzetközi piacon elérhető gabonatermékek mennyisége.

A gabonakereskedelem a 2020-21-es szezonban 3,4%-kal bővülhet, így elérheti a 454,6 millió tonnát,

köszönhetően az USA kukoricakereskedelmének, valamint a stabil kínai piacnak.

A koronavírus-járvány nemzetközi szinten fokozhatja a szegényebb rétegek között az éhezést.

A törékeny, növényi kártevőknek és időjárási katasztrófáknak kitett gazdaságokban még súlyosabb lehet a helyzet a jövőben.

Jelenleg 45, köztük 34 afrikai ország szorul külső élelmiszeri segélyezésre. Jelenleg az 51 alacsony összjövedelmű országban a gabonatermelés 7%-kal nőtt a korábbi öt év átlagához képest, de ezt a keresletnövekedés és a természeti katasztrófák várható hatásai ellensúlyozzák.

(Agrárszektor nyomán)

(Címlapfotó: Béres Márton/Népszava)