Szíjjártó: Ukrajna kommunista módszerekkel félemlíti meg a kárpátaljai magyarságot (+videó)

Kezd nagyon eldurvulni a magyar-ukrán viszony.

Állandó megfélemlítésben élnek a kárpátaljai magyarok Ukrajnában – közölte Szíjjártó Péter csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tanácsülése után a Facebookon.

A külgazdasági és külügyminiszter a videóban arról beszélt, hogy hétfőn az ukrán titkosszolgálat „rátörte az ajtót” a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházára, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonára, a Kárpátaljai Magyar Főiskolára és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodájára, és „agresszív kommandósokkal biztosított” házkutatást tartott. Az esetről mi is beszámoltunk.

„Ez egy elfogadhatatlan jelenség, ez gyakorlatilag a régi szovjet kommunista típusú megfélemlítése az embereknek”

— mondta, majd hozzátette, hogy a legmagasabb szintű központi kormányzati politika része lett, hogy folyamatos nyomás alatt tartja a magyarokat Ukrajnában.

Az EBESZ elnökségét ellátó Albániát Szíjjártó kérésének megfelelően megfigyelőket küldött a helyszínre.

Ugyanakkor a speciális megfigyelő kontingens kijevi vezetője megtiltotta a misszió tagjainak, hogy az ott élő magyarokkal kapcsolatba lépjenek, csak azt engedélyezte, hogy az ukrán titkosszolgálattal beszéljenek.

„Ez elfogadhatatlan, felháborító és botrányos is. Ellentétes az EBESZ céljaival és elveivel és ellentétes azzal a döntéssel, amivel létrehoztuk ezt a speciális megfigyelő missziót, amelynek működéséhez egyébként Magyarország is hozzájárul húsz emberrel és pénzügyi forrásokkal” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A miniszter azt kérte az albán miniszterelnöktől: járjon közben azügyben, hogy az EBESZ missziója a magyar nemzeti közösség képviselőivel is felvehesse a kapcsolatot.

Szíjjártó elvárja a szolidaritást a NATO-tagállamoktól is.

Elmondása szerint Magyarország mindaddig blokkolni fogja az észak-atlanti szövetség és Ukrajna közeledését, amíg az ukránok így bánnak a magyar nemzeti közösséggel.

Valódi Hírek