Megszavazták: Soha nem látott vagyont kap agymosásra az MTVA a választások előtti évben

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén húsz előterjesztésről döntöttek a képviselők.

Többek között az alábbiakról:

Július elseje után a kismamák szülési szabadságuk első hat hónapjában a korábbi nettó keresetüknél magasabb összeget kapnak. A CSED összege a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 százalékáról 100 százalékára emelkedik.

Jövő év január elsejétől 27%-ról

5%-ra csökken az új építésű ingatlanok áfája.

Továbbá nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik felveszik a CSOK-ot új, vagy használt ingatlan vásárláshoz és gyermeket nevelnek.

Törvénybe iktatták, hogy a jövőben a közúti ellenőrzések során hatékonyabban léphetnek fel és bírság megfizetésére kötelezhetik a nem együttműködő, az ellenőrzést akadályozó járművezetőket.

A képviselők elfogadták a kereskedelmi törvény módosítását is. Ezzel az italpiacon segítik a kisebb gyártókat a piacra lépésben, és megakadályoznák, hogy a nagy gyártók adminisztratív jogi eszközökkel kiszorítsák a versenytársakat.

A közbeszerzési szabályokon is egyszerűsített a kormány.

Könnyítettek az ajánlattétel folyamatán, elsősorban a kis- és közepes vállalkozások számára. Szorosabb időbeli korlátok vonatkoznak a jövőben a közbeszerzési eljárások bírálati szakaszára. A közbeszerzési eljárásban nem lesz szükség nyilatkozat benyújtására a szerződéses biztosítékok jövőbeli rendelkezésre bocsátásáról.

Elfogadták, hogy a jövő évi költségvetésből 117,7 milliárd forintot kapjon az MTVA.

Új szolgálati jogviszony jön létre a NAV dolgozóinak, amely megkülönbözteti a teljes állományt a közszféra egyéb dolgozóitól, új jogszabályt alkotva rájuk. A változtatás érinti a hivatásos, valamint a kormányzati szolgálati jogviszonyban állókat egyaránt. Ezzel a NAV jogelőd szervezeteinek teljes szervezeti, funkcionális és személyi jogállási integrációja lezárul.

Arról is döntöttek, hogy megszüntetik az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, melynek feladatait a jövőben az ombudsman látja el.

(via MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)

Valódi Hírek