Lábbal tiporják az emberi jogokat Etiópiában: az EU megvonná az ország anyagi támogatását

Még nagyobb bajba kerülhet Etiópia.

Elvonná a segélyeket az Európai Unió Etiópiától, mert attól tartanak, hogy a térségben egyre súlyosbodó konfliktus a szomszédos országokra is kiterjed.

Az etiópiai konfliktus hetek óta tart, több tízezer embernek kellett otthonából elmenekülni és

több száz, de nem kizárt, hogy több ezer ember meghalt.

Az unió több tízmilló euró visszatartásáról döntene.

Kedden az európai kríziskezelő biztos, Janez Lenarčič Etiópiába utazik, ahol reményei szerint meggyőzi az ország békeminiszterét, Muferiat Kamilt, hogy engedje át a nemzetközi segélyszervezeteket Tigray-be.

A biztos ezután Szundánba utazik, ahova az etiópok nagy része a konfliktus elől menekült, ott Kassala és Gedrif államokban fogja megtekinteni a menekülttáborokat, miután találkozott a szudáni kormány tagjaival.

„Még egyszer szeretném megkérni az Etióp hatóságokat, hogy engedélyezzék segélyszervezetek dolgozóinak és a humanitárius szolgálatoknak a teljes és korlátlan belépést azokra a területekre, ahol a harcok folynak” -mondta Lenarčič hétfőn a Politiconak.

Az etióp miniszterelnök, Abiy Ahmed viszont nem ért egyet azzal, hogy az unió feltételekhez kötné a segélyeket.

„Az üzenetem Etiópia barátaihoz az, hogy lehet, szegények vagyunk, de nem vagyunk olyan ország, ami alkudozni fog a szuverenitásáról.

Etiópia zsarolása érmékért cserébe nem fog működni”

– mondta Ahmed.

Az etióp konfliktus november 4-én robbant ki, amikor Abiy, aki 2019-ben egyébként béke Nobel-díjat kapott, a szakadár Tigray-i vezetőség ellen háborút hirdetett, miután azzal vádolta meg őket, hogy egy katonai bázisra támadtak.

A hivatalos etióp vezetőséget és a velük szemben álló Tigray-i Népi felszabadítási Front tagjait is háborús bűnök elkövetésével vádolják. Beszámolók szerint Etiópiában eritreai menekülteket raboltak el és múlt héten megöltek két eritreai menekültet Tigray-ben;

a számok azonban sokkal rosszabbak is lehetnek a hivatalos adatoknál.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy Etiópia nemzetközi partnerei teljesen elvonnák a forrásokat az országtól, de hozhatnak olyan intézkedéseket, amelyekkel demonstrálják aggodalmukat az etióp kormány eljárásmódjával kapcsolatosan. Az EU azonban akár a segélyek teljes megvonásáról is dönthet, ezzel azonban a civileket is büntetnék.

Jelenleg az is gondot okoz, hogy az Amerikai Egyesült Államok az elnökváltás átmeneti periódusa miatt nem tud megfelelően rész venni a konfliktus kezelésében, és Közel- Kelet sem bizonyult segítőkésznek.

(politico.eu)

(Kiemelt kép: Pixabay.com)