Több ezer milliárd hiányzik a 2021-es költségvetésből, de Varga Mihály szerint minden a legnagyobb rendben

Orbánék szeptember közepére ígérték a költségvetés módosítását.

Egymásnak ellentmondó üzeneteket küld a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminiszter – írja a Népszava.

Varga először, november 19-én azt nyilatkozta, hogy több ezer milliárd forint hiányzik a jövő évi költségvetésből, majd arról is beszélt, hogy 2020-ban a kormány

1700 milliárd forintos

bevételkieséssel számol. Ezen felül az uniós költségvetés elfogadásának elhúzódása miatt akár 2500 milliárd forintnyi uniós támogatástól is eleshet hazánk.

Ezt a kijelentést másnap Gulyás Gergely cáfolta. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ha nem szavazzák meg a költségvetést, akkor sincs gond, hiszen a jelenlegi uniós költségvetésből még jövőre is több száz, ezer milliárd forintnyi kifizetés érkezhet.

Ezek után Varga Mihály a Világgazdaságnak nyilatkozva már szintén arról beszélt, hogy

„a jövő év kihívásaihoz minden forrás biztosítva van”.

Illetve beszélt arról is, hogy 2020-as költségvetési bevételek 1700 milliárddal lesznek kisebbek a tervezettnél, de azt sem lehet kizárni, hogy 2021-ben az agrártámogatásokon kívül egyetlen eurócentet sem kapunk az EU-tól.

A Népszava szerint a Varga által korábban emlegetett 1700 milliárd forintos hiánnyal szemben a kormánynak valójában ennek kilencszeresével kell számolnia, hiszen jelenleg

3600-4000 milliárd forint

a kormányzati hiánycél, és ez napról napra nő.

A jövő évi költségvetésből ugyanakkor még nem különítettek el sem az orvosok béremelésére, sem az egyes kormányzati családtámogatási programokra – például a lakásáfa csökkentésre – szánt összeget. A kormány viszont hetente vállal olyan gazdaságélénkítő kötelezettségeket, mint a templom- és tanteremfelújítás, stadion- vagy sportcsarnoképítés.

Emellett a 2021-es évre szánt tartalékokban is hiány mutatkozik: a járványügyi védekezésre 25 milliárd, a béremelésekre 184 milliárd és a költségvetés általános kiadásaira 118 milliárd forint van félretéve.

A jegybank számításai szerint azonban a 2021-es költségvetés teljes tartaléka

alig 210 milliárd forint.

A költségvetési módosítás segíthetné a gazdasági szereplőket, Orbán Viktor azonban hiába ígérte meg, hogy szeptember közepére elkészül a második hullámos gazdaságvédelmi intézkedés-csomag, ezzel mind a mai napig adós a kormány.

(Népszava nyomán)