Több száz embert ítéltek halálra a törökök a 2016-os puccskísérlet miatt

Még jó, hogy a halálbüntetést eltörölték.

A 2016-os törökországi puccskísérlet után egy ankarai bíróság most több száz embert ítélt el a kísérletben való részvétel miatt; többen közülük életfogytiglani börtönbüntetést kaptak.

337 vádlottat találtak bűnösnek és ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre

csütörtökön az elnök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet elkövetéséért, további 60 vádlott is börtönbüntetést kapott és csupán 75 vádlottak nem ítéltek el végül a per során.

Összesen 500 esetben emeltek vádat Recep Tayyip Erdogan kormányának megdöntési kísérlete miatt. A vádlottak többségét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték;

ők a jog által lehetővé tett leszigorúbb körülmények között fogják letölteni büntetésüket.

Ez a büntetési tétel 2004 óta helyettesíti az akkor megszüntetett halálbüntetést.

A puccskísérlet során 2016 júliusában a hivatalos török adatok szerint több mint 250 embert öltek meg és kereken 2000 további szenvedett sérülést.

A török kormány az iszlamista prédikátort Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért; azonban már 1999-ben az Egyesült Államokba menekült és visszautasítja a vádakat.

Az életfogytiglanra ítélt vádlottak között több katonatiszt és pilóta is volt, akik akkor a török hadseregben szolgáltak. A pilótákat azzal vádolták meg, hogy több ankarai épületet is bombáztak, a katonatisztek pedig az Akinci katonai bázisból irányították a puccskísérletet az ügyészség szerint.

A bírósági tárgyalást komoly biztonsági intézkedések védték.

2016-ban amikor a puccskísérlet történt, az akkori vezérkari elnököt és jelenlegi védelmi minisztert, Hulusi Akart több más katonai vezetővel együtt egy éjszakára fogva tartották a puccsisták, miközben F 16-os repülők bombázták a parlamentet, a televízió központját, a rendőrség- és a speciális erők főhadiszállásait.

A puccskísérlet megbukott, amikor több tízezer ember szállt szembe az Erdogant megdönteni szándékozó csoporttal. Az ankarai támadások során 68 ember meghalt és több, mint kétszázan szenvedtek sérülést.

Kilenc civil is meghalt,

akik a támadókat a támaszpont bejáratánál próbálták feltartani Akinciben.

A puccskísérletet követően a letartóztatások mellett

több mint 140 000 állami alkalmazottat, köztük tanárokat és bírókat is elbocsátottak állásukból;

több mint 290 bírósági eljárás indult, ezek közül nagyjából tíz még most is tart.

2016 július óta a török bíróságokon már közel 4500 embert ítéltek el.

(zdf.de)

Valódi Hírek