Megüzenték Orbánnak: Az unió nem egy pénzautomata

Egyre inkább elszigetelődik a lengyel-magyar barátság az EU-n belül.

Mi is megírtuk, hogy tegnap Budapesten a Karmelita kolostorban találkozott Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök. A találkozót követő sajtótájékoztatón a két miniszterelnök arról beszélt, hogy komolyan gondolják az Európai Unió hétéves költségvetésének és a COVID helyreállítási alap megvétózását, az ugyanis nemcsak lehetőség számukra, hanem kötelesség is.

Leszögezték, mindaddig, amíg az EU a jogállamisághoz köti az uniós költségvetést, élnek a vétó jogával. A lengyel miniszterelnök szerint ugyanis a jogállamisági mechanizmus rossz és veszélyes az unióra nézve is, míg Orbán úgy vélekedett, nem fogadhatnak el olyan megoldásokat, ami rákényszeríti az országra a migrációt vagy a gender-ideológiát.

Orbán és Morawieczki találkozóját követően több EP-képviselő is a közösségi médiában fejezte ki egyet nem értését a magyar és lengyel vétóval kapcsolatban. A két országon kívül ugyanis az EU mindenik tagállama támogatta azt, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós pénzek kifizetését.

Az EP-képviselők megszólalásait a Mérce szemlézte, gyűjtésükből kiderült, hogy az Európai Parlament szóvivője, Jaume Duch például úgy reagált csütörtökön este közzéttet Twitter-bejegyzésében, hogy

„Az Európai Unió nem egy ATM, hanem érdekközösség”.

Petri Sarvama, az Európai Néppárt frakciójának jogállamisági megbízottja pedig úgy fogalmazott, hogy „a Fidesz retorikája elképesztően kétségbeesett.

Nem engedünk a jogállamiságból. A Tanáccsal kötött megállapodásunk végleges”

– írta a finn politikus, aki a „kétségbeesett” jelzőre Deutsch Tamás, az EP fideszes képviselőjének legutóbbi megszólalását hozta fel példaként.

Deutsch ugyanis néhány napja a Magyar Nemzetnek adott interjújában többek közt arról beszélt, hogy „a hazug Sargentini-jelentést megszavazó politikusoktól nem fogadunk el leckét jogállamiságból sem”, illetve, hogy „az európai parlamenti diskurzus színvonala Orwell Állatfarmját idézi ahol azt mondjak: „négy láb jó, két láb rossz”.

Az Euronewsnak adott interjújában pedig Manfred Weber, néppárti képviselő érvelését – amely szerint a magyar kormánynak nincs félni valója, ha tiszteli a jogállamiság feltételeit – Gestapóéhoz hasonlította.

Roberta Metsola szintén néppárti képviselő azt írta Twitteren, hogy jogállamiság az emberi jogok és szabadságjogok védelméről szól, és a független igazságszolgáltatást, a demokráciát, illetve a szabad sajtót jelenti.

„Ez (a jogállamiság – a szerk.) az európai létünk egyik tartóoszlopa. Ha nem tiszteljük ezeket az értékeket, semmink sem marad. Az álláspontunk világos. Nem fogunk meghátrálni” – írta Metsola.

Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer pénteken arról beszélt, hogy a bizottság „technikailag” is felkészül arra, hogy a következő hét évet a lengyel és magyar kormány által blokkolt keretek között kell majd lebonyolítani. Mamer szerint számolnak azzal, hogy az új költségvetés hiányában hónapról hónapra fog történni a tervezés azért, hogy ha mégis elhárulnak az akadályos és megkapják az új költségvetést, akkor a következő hónaptól már azzal tudjanak számolni.

Ez ugyanakkor a szóvivő szerint azt is jelenti, hogy az átmeneti időszakban az uniós források csak nagyon korlátozottan lesznek elérhetőek a tagállamok számára. Az Orbánék által megvétózott költségvetésből ugyanis többek közt olyan programokat is finanszíroztak volna, mint a klímasemlegességet célul kitűző, a közös védelmi, kutatás-fejlesztési program vagy a külső határok megerősítésére – írja a HVG.

(Mérce/ HVG nyomán)

Valódi Hírek