Orbán: Nem csak lehetőségem, de kötelességem is vétózni

A lengyel miniszterelnökkel szövetkeztek az Unió szétverésére Budapesten.

„Lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog” – kezdte a lengyel miniszterelnökkel való találkozása után tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor, aki szerint

„nagyszerű dolgokról, a hazáink függetlenségéről beszéltünk, arról, miként tudjuk megőrizni a szuverenitásunkat”

Orbán szerint a nehézséget az a vita jelenti, ami az EU többségének kormányai, bizottsága és a magyar és lengyel kormányok között áll fönn.

A júliusi uniós csúcs az egyik legélesebb vitát eredményező hétvége volt az EU történetében, ahol esélyt kapott a német elnökség, hogy egyensúlyt teremtsen a költségvetés elfogadása és az uniós érdekeket védő jogszabály között. Ez nem sikerült a németeknek, továbbra is napirenden van a joguralomról szóló javaslat – fejtette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta: lengyel kollégájával közös közleményt adnak ki, amelynek utolsó sorát idézte:

„Mi egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket, és Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne.”

A következő hónapok vitáit közösen fogjuk megvívni – tette hozzá Orbán, aki szerint a vétó egy törvényes eszköz, amit jogként az uniós alapszerződés biztosít.

fotó: MTI

„Nekem nem csak lehetőségem, hanem hazafias kötelességem is vétózni, ha úgy látom, egy döntés a magyarok érdekeit sérti” – magyarázta Orbán.

„Nem tehetem ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy egyes kérdésekben hazánkra kényszeríthessenek olyan dolgokat, mint a migráció, vagy a gender-ideológia” – riogatott a miniszterelnök.

A lengyel kormányfő a sajtótájékoztatón arról beszélt: egy teljesen új, önkényes, politikai döntések által motivált jogállamisági mechanizmus akár az Európai Unió széteséséhez is vezethet.

Mateusz Morawiecki szerint „ez a megoldás rossz és rendkívül veszélyes az egész unióra nézve. Az nem lehet, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje, ilyen nincs a jogrendszerünkben, és Európában sem fordulhat elő, hogy a másodlagos jog az alapszerződések fölé helyezkedjen”

A lengyel miniszterelnök hozzátette: a vétójog benne van a szerződésekben, ezzel szolgálják az érdekeik érvényesítését. A vétó lehetőségét komolyan kezelik, és szükség lesz az alkalmazására, ha nem változtatják meg az elmúlt időben kidolgozott uniós javaslatot, az ugyanis elfogadhatatlan.

FRISSÍTÉS: A DK reakciója a mai magyar-lengyel unióellenes találkozóra:

Dr. Molnár Csaba: Egy kisformátumú politikus kisszerű játszmát vív az uniós pénzek ellopásáért

.

Valódi Hírek