FRISS: Jogszerűtlenül függesztették fel az SZFE tanévét

De a tanárok már közzétették, kik indítanak osztályokat jövőre.

Összeállította és közleményben nyilvánosságra hozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanári közössége a 2021 szeptemberében induló osztályok vezetőinek névsorát. Ennek közlése azért fontos, mert az SZFE-n jelenleg fennálló bizonytalan helyzet sok jelentkezőt elriaszthat az egyetemtől.

Az egyetemi tantestület nyakára ültetett, Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium egyébként a jövőben nemcsak a tanév menetét, de egyéb operatív ügyekben is határozhat, de a tanári kar úgy döntött, hogy klasszikus ügymenetnek jár el. Mindemellett azonban a tanárok felhívják a figyelmet, hogy csak abban az esetben vállalják el az osztályok vezetését, amennyiben a kormány hajlandó tárgyalni velük.

A névsorban olyan közismert nevek is szerepelnek, mint például Enyedi Ildikó vagy Pálfi Szabolcs. A teljes névsor az alábbiak szerint állt össze:

 • Színművész prózai szakirány: Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia
 • Színházi dramaturg: Győrei Zsolt, Kiss Csaba
 • Mozgókép – filmírás BA: Csuja László, Nagy V. Gergő
 • Mozgókép- film- és televíziórendezés BA: Nagy Viktor Oszkár, Mátyássy Áron
 • Mozgókép-gyártásszervezés BA: Sós Judit, Hutlassa Tamás
 • Mozgókép – operatőr BA: Vecsernyés János, Babos Tamás
 • Mozgókép – filmhang BA: Balázs Gábor, Zányi Tamás
 • Mozgókép – filmvágás BA: Lemhényi Réka, Kollányi Tamás
 • Televíziós műsorkészítő BA: Herman Péter, Szórád Máté
 • Filmrendező MA: Enyedi Ildikó, Gigor Attila
 • Filmoperatőr MA: Máthé Tibor, Dévényi Zoltán
 • Látványtervező MA: Pálfi Szabolcs, Radák Judit

A tájékoztató közleményben az SZFE-s tanárok kifejezték, hogy az új vezetés által indítandó osztályok – például a dokumentumfilm-rendező osztály – névsoráról nincsenek információik. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak december 20-áig, a Felvi felületének megnyílásáig kell tárgyalásokat kezdeményeznie az egyetem közösségével.

A tanárok azt kérik, hogy a tárgyalásokat a minisztérium “az Egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és a fenntartóval” folytassa le. Azt is elvárják, hogy “az oktatói közösség megnyugtató garanciákat” kapjon a szenátusi jogkörök visszaállítására, valamint a rektori pályázat kiírására.

Ezzel párhuzamosan reménykednek benne a tanárok, hogy az egyetem új vezetése tárgyalásba kezd a sztrájkbizottsággal, és visszaállítják az őszi félév eredetileg meghatározott adminisztratív kereteit.

“Reményeink szerint a tárgyalások békét hozhatnak és eredményre vezethetnek, így az Egyetem a tavasszal felvételizőket nemzetközileg elismert oktatói csapatával várhatja“- zárul az egyetemi tantestület közleménye.

Mindeközben az SZFE HÖK is megjelentetett egy közleményt közösségi oldalán, amelyben az áll, hogy az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos eljuttatta a HÖK-höz több hétig tartó vizsgálatának a tanév felfüggesztésével kapcsolatos eredményét, amelyben egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak

nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház-és Filmművészeti Egyetemen.

A biztos egyúttal felszólítja a kuratóriumot arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el.

A jelentés kitér arra, hogy az államnak feladata biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára a tanulás szabadságát és az egyetem működését.

A kuratórium a biztos szerint “súlyosan sérti az egyetemi polgárok jogait, különösen a hallgatók tanulás szabadságához fűződő alkotmányos jogát, valamint az oktatók tanítás szabadságához fűződő alkotmányos jogát.”

A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni:

(444. hu/ SZFE HÖK nyomán)