Elkaszálná az osztrákok síszünetét Angela Merkel

Berlin és Róma az egész Európai Unióban megtiltaná a sípályák megnyitását; Bécs tiltakozik.

Most kezdődik a síszezon Európa azon országaiban, ahol találhatók a sporthoz megfelelő magasságú hegyek, így a síelésben érintett országok csatároznak a pályák sorsáról a világjárvány ideje alatt.

A németek és az olaszok egyetértenek abban, hogy annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki újabb fertőzési gócpontok, az idei szezonban zárva kéne tartani a pályákat, azonban Ausztria és a nem uniótag Svájc, nem ért egyet a javaslattal.

Angela Merkel a Bundestagban intett óvatosságra a sípályákkal kapcsolatosan miután bejelentette, hogy karácsonyra enyhíteni kívánnak a járvány terjedésének lassítását szolgáló szabályokon.

Elmondta, hogy

megpróbálják megszavazni a sípályák bezárását, azonban arra is utalt, hogy ebben nem valószínű, hogy könnyen meg tudnak egyezni:

„sajnos az ausztriából érkező bejelentések kapcsán, nem úgy néz ki, hogy ezt olyan könnyen meg tudjuk tenni, de újra meg fogjuk próbálni”-mondta.

Sebastian Kurz, osztrák kancellár túlzásnak tartja a teljes Európát érintő tiltást: „ha valaki elmegy egyedül futni, az pont olyan veszélyes most, mintha egyedül elmenne síelni.Ha valaki síliftet használ, az a tömegközlekedés használatához hasonló”-fejtette ki véleményét.

Giuseppe Conte és Emmanuel Macron Merkel oldalán áll a vitában, holott mind Fraciaországban, mind Olaszországban számtalan sípálya található; úgy gondolják, hogy a sípályák megnyitása túl veszélyes lenne és nem éri meg kockáztatni a járvány további terjedését.

A francia miniszterelnök, Jean Castex azt javasolta kompromisszumos megoldásnak, hogy karácsonykor nyissák ugyan ki a sípályákat, de a hozzájuk tartozó infrastruktúrát, mint például a sílifteket ne helyezzék üzembe.

Valódi Hírek