Demjén, Koncz Zsuzsa, Pataky Attila, Szikora Róbert – Így búcsúzik Balázs Fecótól a szakma

Megrendült a magyar zenészvilág.

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az életének hetvenedik évében, csütörtökön este elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenészt, billentyűst, énekest, zeneszerzőt.

„Lendület, életszeretet és szakmai áhítat jellemezte életpályáját, bizonyítékaként annak a szakmai és emberi alázatnak, amire csak kevesen képesek” – méltatta Balázs Fecót az Emmi által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.

Fischer László gitáros, a Korál együttes alapító tagja a lírai rock egyik legfontosabb hazai képviselőjeként emlékezett Balázs Fecóra. Felidézte, Balázs Fecó a Korál 1978-as megalapításával korábbi együttese, a Taurus munkásságát szerette volna tovább vinni, ez a dallamos rockzene jellemezte aztán a Korált is.

Fischer elmondása szerint Balázs Fecóval nagyszerű élmény volt együtt zenélni: „mi ketten jól kiegészítettük egymást, ő inkább a lírai vonalat vitte, én meg a rockost” – idézte fel.

A megalakulás óta eltelt több mint negyven év bizonyítja, hogy a Korál munkássága időtálló dolog – hangsúlyozta Fischer László, aki emlékeztetett a 2018-ban az Arénában adott nagy sikerű jubileumi Korál-koncertre is.

Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekesnő rövid Facebook-bejegyzésben köszönt el egykori zenekari társától:

„Szomorúan búcsúzom… Fecó, drága, nyugodj békében!” – írta az énekesnő.

Keresztes Ildikó szintén egy rövid bejegyzésben emlékezett meg egykori barátjáról, pályatársáról

„Bíztam, reménykedtem, hittem! Feldolgozhatatlan veszteség ez…nyugodj békében, drága Barátom!” – fűzte hozzá az énekesnő az egyik legismertebb, Balázzsal közösen készült A csönd éve volt című dalához.

Bíztam, reménykedtem, hittem! Feldolgozhatatlan veszteség ez…nyugodj békében, drága Barátom! 🖤🙏🏻

Posted by Keresztes Ildikó on Friday, 27 November 2020

„Ki marad majd a barátom…? Isten Veled, Fecó!” – írta közösségi oldalán Demjén Ferenc, akinek több közismert dalát is a most elhunyt énekes, zenész, zeneszerző írta, illetve számtalan koncerten léptek fel közösen.

Ki marad majd a barátom… ?
Isten Veled Fecó!

Demjén Ferenc

Posted by Demjén Ferenc on Friday, 27 November 2020

Szikora Róbert a Lobogó Dal című közös számukkal búcsúzott közösségi oldalán az elhunyt énekestől. Szikora azt írta:

„Köszönöm, hogy együtt dolgozhattunk! Nagyszerű ember és muzsikus voltál, és maradsz mindörökké a szívünkben! Isten Veled… kölyök a hátsó udvarból!”

Én ezzel a dallal búcsúzom Fecótól, aki jó magyar szívvel és nagy alázattal énekelte a számot és a részt, amit kapott…

Posted by Szikora Róbert és az R-GO Hivatalos Oldala on Friday, 27 November 2020

Mága Zoltán hegedűművész szintén a Facebookon idézte fel mély gyásszal Balázs Fecóval, „a magyar zenei élet egyik legnagyobb kiválóságával” közös fellépéseiket.

Mint közölte, Balázs Fecóval együtt „egy nagy, világra szóló produkcióval” szerették volna megköszönni a koronavírus elleni harcban részt vevők munkáját.

A szomorúság és a fájdalom most embertársaink millióinak tölti el szívét, mert egy ikon, egy legenda hagyott itt minket. Gyászollak zenészként, barátként, rajongódként, családommal együtt. Drága Fecó, nyugodj békében!” – búcsúzott Mága.

Hivatalos Facebook-oldalán vett búcsút Balázs Fecótól többek között a Piramis zenekar is.

Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól.
Balázs Fecó Nyugodj Békében.
Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled.

Posted by Apostol együttes on Friday, 27 November 2020

Pataky Attila az Origónak adott nyilatkozatában elmondta, bízott Balázs felépülésében, ugyanakkor készült az elkerülhetetlen legrosszabbra is. Az énekes péntek reggeli halálhíre azonban így is megrázta az EDDA énekesét. Mint mondta:

„Balázs Fecó mindig úgy jelenik meg előttem, ha rá gondolok, mint amikor elkezdtünk 1970-1980 táján zenélni. Az a forma jelenik meg előttem, hogy

bőrnadrág, csizma, bőrdzseki, hosszú haj, ahogy akkoriban kinéztünk.

Azt hiszem, így is fogom megőrizni magamban örökre Balázs Fecót. Hiányozni fog nagyon”.

Kovács Kati arról beszélt az Origónak, hogy először el sem akarták hinni Balázs halálhírét.

„Amikor hallottuk a híreket, nagyon szurkoltunk neki. Borzasztóan le vagyunk taglózva, kedves, jó kolléga ment el… nagyon szorgalmas zenész volt… nem is hittük el a mai hírt. (…) Minden zenésztársam nevében mondhatom, nagyon sajnáljuk, hogy elment… nagyon nagy veszteségek érték idén a szakmát” – mondta az énekesnő.

Varga Miklós pedig azt írta Facebookon:

„Balázs Fecó is elment.. Sok ez így mostanában”.

Balázs Fecó is elment…

Sok ez így mostanában…

Őszinte részvétem a családnak!

Emlékét örökre megőrizzük!

Posted by Varga Miklós Hivatalos Oldala on Friday, 27 November 2020

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Mohai Balázs)

Valódi Hírek