Utolsó pillanatban döntenek róla Orbánék, milyen feltételekkel jöhetnek haza karácsonykor a külföldi magyarok

Gulyás Gergely megtartotta a hónap harmadik, egyben utolsó Kormányinfóját.

Egyelőre maradnak az eddigi intézkedések, december 10-e előtt viszont feltheteően nem születik döntés arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd azokra, akik külföldről jönnének haza az ünnepekre – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a november 26-i online Kormányinfón.

Gulyás elmondta, a csütörtöki járványadatok azért tűnhetnek a korábbiaknál is rosszabbnak, mert széleskörűvé tették a tesztelést, az új fertőzések száma viszont az utóbbi időszakban stagnálást mutatott, naponta 3-5 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

A miniszter közölte, a következő napokban nyilvánosságra hozzák a pedagógusok és egészségügyi dolgozók tesztelési eredményeit, azt viszont, hogy ezt a tesztelési kört további hivatásokra is kiterjesztik-e, a most kapott adatok alapján fogják eldönteni.

Gulyás leszögezte, a COVID-vakcinának köszönhetően néhány héten belül látni fogják a fényt az alagút végén. Mint mondta, Magyarország 12 millió adag oltóanyagot kötött le az európai és amerikai fejlesztésekből, de tárgyalnak Oroszországgal, Kínával és Izraellel is ezzel kapcsolatban. Gulyás szerint Kína áll a legjobban a vakcina tesztelésével, tekintve, hogy ott már a harmadik fázisban tartanak.

A miniszter szerint viszont rossz hír az, hogy a Pfizer bejelentette, elsőként az USA kapja meg az általuk fejlesztett vakcinát, hiszen elmondása szerint ez is azt mutatja, hogy

vakcinaügyben sem lehet szolidaritásra vagy kíméletre számítani, óriási az oltóanyagért folytatott verseny.

A 168Óra szerint viszont Gulyás ezzel kapcsolatban téves információkat közölt a Kormányinfón. A lap egy, a Pfizer cég vakcinájára és az elosztásra rálátó forrására hivatkozva ugyanis azt írta, hogy a német cég vakcináját először Nagy-Britannia kapja majd meg, az USA és az EU pedig lényegében egy időben fog kapni az oltóanyagból.

A napokban létrehozott Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKF) kapcsolatban – amelynek irányítását a vészhelyzet idejére a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium vette át – Gulyás elmondta, az OKF létrehozása a járványügyi felkészülés érdekében történt. Hozzátette, habár reménykednek abban, hogy nem a járványok kora következik, a jelenlegi helyzet világosan megmutatta, hogy szükség van egy szervezettebb eljárásrendben működő egészségügyi rendszerre.

Gulyás leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy korházakat fognak bezárni, az OKF létrehozása mindössze azt mutatja, hogy

világos felelősségviszonyokra és világos hierarchiára van szükség az egészségügyben is.

A koronavírus-járvány, a vakcinahelyzet és az egészségügy aktuális állapotának részletezését követően Gulyás Gergely rátért az aktuálpolitikai kérdésekre is. A Lengyelország és Magyarország által megvétózott uniós költségvetéssel kapcsolatban elmondta, a kormány véleménye továbbra is az, hogy elfogadhatatlan, hogy valaki politikai okokból megvonjon uniós forrásokat Magyarországtól.

Azt viszont leszögezte, hogy nem kaptak olyan ajánlatot, ami alapján a magyar kormány számára elfogadható lenne az uniós költségvetés és a mentőalap, vagyis

továbbra is úgy áll a dolog, hogy Magyarország vétózni fog.

Ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy nem lesz olyan, hogy a vétó miatt nem érkezik Magyarországra EU-s pénz: a minimum 500 milliárd forintnyi agrártámogatás, illetve a korábbi költségvetés bázisán továbbra is számítanak ezekre a pénzekre.

A nemrégiben átírt választási törvénnyel kapcsolatban pedig azt mondta, azt kifejezetten a kamupártokra vonatkozóan dolgozták ki és nem az ellenzékre irányul. További olyan módosításról, amely a választási eljárásra irányulna viszont nem tud.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemrég tett javaslatáról – amely szerint két évre elengednék a helyi iparűzési adót és befagyasztanák az önkormányzati adót – egyelőre nem született kormánydöntés – mondta Gulyás, hozzátéve, a kormány egyébként is mindent megtesz a cégek terheinek könnyítése érdekében

A Kormányinfó végén Gulyás Gergely a könnyedebb témákra is kitért, így például elmondta, hogy nincs ellenére az, hogy leüljön kávézni a kormánnyal és Orbán Viktorra kritikus hangnemben beszélő George Clooney-val, de beszélt az Oscar-díjas színész szellemi képességeiről is. Illetve szót ejtett arról is, hogy a Project Syndicate nem publikálta Orbán Soros Györgynek szóló levelét – ez szerinte ismételten azt bizonyítja, hogy

nyugaton csak egyféle vélemény megengedett és elfogadott.

A Kormányinfót itt lehet teljes egészében visszanézni:

(Kiemelt fotó: Magyarország Kormánya/Facebook)

(Telex/Portfolio nyomán)

Valódi Hírek