Parragh László kivéreztetné az önkormányzatokat: az iparűzési mellett az önkormányzati adót is befagyasztaná

Az iparkamara elnökének ötlete még Orbán szerint is meredek.

Ágazattól és árbevételtől függetlenül az iparűzésiadó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban 2020-ra és 2021-re – mondta Parragh László, az iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Parragh hangsúlyozta, az MKIK nem az adónem felfüggesztését, hanem

teljes elengedését javasolja két évre.

Hozzátette, javasolják továbbá a kormánynak azt is, hogy fagyasszák be az önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékét, így az ingatlanadót, az idegenforgalmi adót, az építményadót és a kommunális adót is.

Az elnök – aki először november 8-án javasolta az iparűzési adó és a társasági nyereségadó felfüggesztését Orbán Viktor miniszterelnöknek – elmondta, a javaslat célja az, hogy mérsékeljék a kkv-k terheit.

Orbán ezzel kapcsolatban a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy Parragh javaslata

„meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell eltalálni”.

Míg Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a HVG-nek mondta azt, hogy szerinte az iparűzési adó felfüggesztése egyetlen nap alatt leállítaná Budapest közlekedését. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pedig ugyanitt úgy vélekedett, hogy az iparkamara elnökének ötlete „dilettáns”.

Gémesi szerint ugyanis az iparűzési adóból származó nagyjából 1000 milliárd forint 80 százalékából olyan működési célokat finanszíroztak, mint a közvilágítástó, a bölcsődék vagy a helyi közlekedés, 2021-re pedig ez az arány akár 100 százalék is lehet.

(Magyar Nemzet/HVG/koronavírus.gov.hu)

Valódi Hírek