Súlyos diszkrimináció: Csak a fideszes települések kaptak pénzt a játszótér fejlesztésére az állami cégtől

Egyenlő esélyek, Fidesz-módra.

Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. Magyarország különböző településein mindeddig 13 olyan játszótér kialakítására adott pénzt, amely lehetővé teszi fogyatékkal élő gyermekeknek, hogy ép társaikkal együtt játszhassanak.

A támogatásról és arról, hogy melyik településen valósulhat meg a fejlesztés, a cég dönthet, az ehhez alkalmazott szempontrendszer azonban nem nyilvános.

A játszótér-felújítási pályázat „A játék összeköt” nevet kapta.

A program célja olyan, XXI. századi, inkluzív, azaz befogadó játszóterek létrehozása, ahol a gyermekek testi és szellemi korlátaiktól függetlenül élvezhetik a játszóeszközöket.

A Szerencsejáték Zrt. 2015-ben csatlakozott az Európai Lottótársaságok Szövetsége és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közös kezdeményezéséhez, amelynek célja a fogyatékossággal élő emberek társadalmi helyzetének javítása, lehetőségeinek bővítése.

A magyar állami cég 2017 karácsonya előtt létrehozta az úgynevezett Nagykarácsony sorsjegyet, amelynek bevételei egy részét a vállalat „A játék összeköt” elnevezésű program céljaira használja fel.

Az ez idáig felújított játszótér mellett most újabb öt felújításba kezdhet bele a cég a nyertes települések önkormányzatainak együttműködésével.

Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!” — olvasható a program mottója.

Azonban úgy tűnik, a településeket vezető koalíciók alapján különbséget tesz a cég.

A 13 játszótérből 12 ugyanis kormánypárti vezetésű településeken valósult meg, sok esetben a választási kampány időszakában.

A kormánypárti polgármesterek előszeretettel adták át a Szerencsejáték Zrt. által támogatott beruházásokat.

„Fejlődő, biztonságos, rendezett Józsefvárost építünk, ahol jó felnőni és élni, ahol az idősebbek mellett a gyerekek és a szülők is jól érzik magukat, ami otthont és biztonságot jelent az itt élők számára, mert nekünk Józsefváros az első”

— mondta Sára Botond, korábbi józsefvárosi polgármester kampányszagú beszédében, néhány héttel az önkormányzati választások előtt.

Az egyetlen olyan település, amelyet a játszótér átadásának időpontjában nem kormánypárti polgármester vezetett, Tiszaföldvár volt. Ott azonban a tankerület tulajdonában lévő iskola udvarán adták át a beruházást,

az önkormányzat még csak részt sem vehetett a beruházás előkészítésében.

A Telex kérdésekkel kereste a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatóját. Ezekben többek között arra is rákérdeztek, hogy megvan-e már a jövőre építendő öt játszótér helyszíne, Bánhegyi Zsófia azonban nem válaszolt a kérdésekre.

A hírportál kutatómunkájának eredményeképp kiderült, hogy a VIII. kerületben a Szerencsejáték Zrt. kezdeményezésének köszönhetően épülhetett meg a játszótér, a kerületi vezetés nem pályázott a fejlesztésre.

A kerület akkori fideszes polgármestere mindennek ellenére büszkén adta át az elkészült beruházást, mintha az a kerület sajátja lett volna.

Az országban számos ellenzéki vezetésű önkormányzatot megkérdezett a Telex, hogy kaptak-e hasonló megkeresést a Szerencsejáték Zrt.-től, azonban

több polgármester is azt jelezte, hogy nem is tudtak „A játék összeköt” nevű program létezéséről.

Ózd jobbikos polgármestere az új információ birtokában érdeklődött a cégtől, hogy van-e lehetőség náluk egy inkluzív játszótér megvalósítására. A városvezető megkeresésére a cég az alábbi válaszlevelet küldte:

” (…) A Társaság által kidolgozott összetett és körültekintő szempontrendszer alapján jelöli ki, figyelemmel demográfiai-, földrajzi-, településszociológiai- és népességi adatokra is. A szempontrendszer figyelembevételével a Szerencsejáték Zrt. saját hatáskörben állapítja meg és jelöli ki a helyszíneket. Mindezekre tekintettel tájékoztatjuk, hogy

a befogadó játszótér építési programba jelenleg jelentkezni, pályázni sajnos nem lehet.

A válaszlevélben kifejezték, hogy folytatják a beruházásokat a közösségi célok megvalósulása érdekében. A levél a mottóval zárult: „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!

(Telex nyomán)

Valódi Hírek