Orbán rémálma lesz Joe Biden magyar származású külügyminisztere

Anthony Blinken egy igazi nagyágyú az amerikai politikai életben, Orbánról pedig megvan a véleménye.

Magyar kapcsolatok

Anthony Blinken a január 20-án hivatalba lépő Biden-kormány külügyminisztere lesz. Ennek Magyarország számára egészen nagy jelentősége van, ugyanis Blinken anyai ágon magyar származású, és jó rálátása van az itthoni ügyekre.

Tony Blinken egy szupersztár, (…) bármilyen munkát el tud végezni, tényleg bármilyet

— nyilatkozta Joe Biden a sajtónak leendő külügyminiszter-jelöltjéről 2013-ban. Biden akkoriban Barack Obama alelnöke volt, Blinken pedig nemzetbiztonsági tanácsadó az elnöki kabinetben.

Blinken családi háttere miatt is célkeresztjében lehet a magyar kormánynak. Anthony apja, Donald Blinken például az Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt a Clinton-kormány idején.

Anthony apja nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország sikeresen csatlakozzon az ENSZ-hez.

A CEU igazgatóságának tagjaként Blinken apja sokat küzdött azért, hogy az egyetem meghonosodjon Magyarországon. A CEU elüldözésekor súlyosan bírálta az Orbán-kormány intézkedését Donald Blinken.

A kormányban emellett a megválasztott elnök is széles körű magyar kapcsolatrendszerrel rendelkezik: Biden politikai pályafutása során hosszasan foglalkozott külügyi témákkal. Az sem elhanyagolható tényező, hogy

a leendő elnök feleségével, dr. Jill Bidennel Magyarországon töltötte a nászútját a 70-es évek végén.

Irányváltás az USA politikájában

Joe Biden koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hozzáállását jól jelzi, hogy győzelmének biztossá válása után nem sokkal később koronavírus-munkacsoportot hozott létre. Ennek célja a megfelelő járványügyi protokoll kidolgozása, valamint a járvány, illetve az abból következő válság mértékének csökkentése.

A hatalomátvételhez közeledve Biden egyre több leendő kormánytagot nevez meg. Hétfőn például hét jövőbeni kabinettagot jelentett be.

A külügyminiszteri poszt várományosa, a korábban már említett Antony Blinken mellett a kormány tagja lehet pénzügyminiszterként Janet Yellen, nemzetbiztonsági tanácsadóként pedig Jake Sullivan. Az USA hírszerzésének igazgatójává választhatják Avril Hainest, a spanyolajkú Alejandro Mayorkas pedig belbiztonsági miniszterként folytathatja pályafutását.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Linda Thomas-Greenfield lehet januártól. A leendő kormány klímaváltozás elleni elkötelezettségét mutatja, hogy az elsők között nevezte meg Biden az éghajlatért felelős különleges elnöki megbízottat: John Kerry, a második Obama-kormány külügyminisztere, a Demokrata Párt 2004-es elnökjelöltje vezetheti a klímaváltozás elleni harcot.

A kormánytagok között érezhetően nagy szerepet játszott a nemek közti egyenlőség megteremtése:

rekordszámú nő van a miniszterjelöltek között.

A belbiztonsági miniszteri pozíciót először töltheti be latin-amerikai — kubai származású — jelölt, és elsőként lehet a kormányban klímavédelemért felelős megbízott.

Biden és Blinken kapcsolata nem újkeletű

Anthony Blinken már Joe Biden 2008-as elnökjelölti kampánycsapatának tagja volt. Akkor azonban Biden a rossz közvélemény-kutatási eredmények és a gyenge adománygyűjtés miatt az első demokrata előválasztások előtt kiszállt a versenyből.

Ez azonban nem állt útjában Blinken szárnyalásának, ugyanis Obama Bident alelnökjelöltjének választotta. 2008-ban győzött az Obama-Biden-páros, az alelnök pedig

Anthonyt nemzetbiztonsági főtanácsadójának nevezte ki.

A második Obama-kormányban Tony Blinken már Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettese, majd külügyminiszter-helyettese lehetett.

Anthony Blinken leendő külügyminiszterként az intervencionalizmusban hisz.

Úgy véli, az Egyesült Államoknak meg kell védenie azokat az országokat, ahol a demokrácia veszélyben van.

Blinken szerint az USA-nak meg kell őriznie vezető pozícióját a világpolitikában, máskülönben Kína vagy Oroszország átveheti a vezető szerepet. Az pedig súlyos konfliktusokhoz vezethet.

Nem tudjuk egyedül megoldani a világ összes problémáját. Együtt kell dolgoznunk a többi országgal, szükségünk van az együttműködésükre” — hangsúlyozta Blinken keddi bemutatkozásában.

Együttműködés vagy háború?

A magyar kormány számára komoly sikert jelenthetne, ha az amerikai kabinetben egy magyar érdekeltségű szereplő kaphatna helyet — különösen abban az esetben, ha a külügyminiszteri pozícióról beszélünk. Azonban Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump mellett tette le a voksát.

A nyitottság, a kedvesség, valamint egymás segítésének szintje valószínűleg alacsonyabb lesz, ha a demokrata Joe Biden nyeri meg az amerikai elnökválasztást” — jelentette ki korábban egy lehetséges Biden vezette kormányról Orbán.

A magyar kabinet hozzáállását jól mutatja, hogy a kormányközeli médiumokban

a Trump narratíváját bemutató hírek szerepelnek hetek óta.

Ezekben rendszerszintű csalást emlegetnek, amellyel Bidenék „ellophatták” a választást.

Ez azonban olyannyira valótlan, hogy még vezető republikánus politikusok is megcáfolták Trump állításait. A Trumphoz legközelebb állók, valamint az elnök ügyvédje, Rudy Giuliani összeesküvés-elméletei olyannyira vállalhatatlanok lettek az elmúlt időszakban, hogy

sok Trump-párti politikus könyörgött az elnöknek: ismerje végre el vereségét.

A magyar kormánypárti médiumok időközben Trump csalásnarratívájának erősítését kezdik elengedni. Ehelyett a Biden-kormány leendő külügyminiszterét kezdték ostorozni.

Soros György állva tapsolhat Joe Biden választásának” — írta a Magyar Nemzet egy keddi cikkében.

Ez nem sok jót vetít előre a leendő együttműködés tekintetében.

(Telex nyomán)

(Címlapfotó: pbs.org)

Valódi Hírek