Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a migránsokkal, mert fontosnak tartottuk, hanem, mert erőltették

Megtartotta éves parlamenti felszólalását a kabinetfőnök.

Kedden tartották Rogán Antal, miniszterelnöki kabinetfőnök éves meghallgatását az Országgyűlés igazságügyi bizottságában. Ez azon ritka alkalmak egyikének számít, amikor az ellenzék tagjai is feltehetik kérdéseiket a kabinetfőnöknek, aki azonban a HVG beszámolója szerint kitért a legtöbb kérdés megválaszolása alól.

A kabinetfőnök nyitóbeszédét a Nemzeti Konzultáció eredményességével indította. Szerinte ugyanis ezek a konzultációk határozzák meg a kormány munkáját, amelynek irányelveiről így nem egyedül ők, hanem az emberekkel közösen döntenek.

Mint mondta, a koronavírus-járványról szóló konzultációban az emberek egyértelműen jelezték, hogy amíg lehet, meg kell tartani az ország működőképességét.

Rogán szerint a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták, ezt követte az országhatárok lezárása és a rendezvények korlátozása, majd a távolságtartás, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az időseknek fenntartott vásárlási sáv, az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozás. Közölte: az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott.

Úgy vélekedett, hogy a konzultációk alapján az elmúlt 10 év legfontosabb egyetértési pontjai

a munkaalapú gazdaság, a családvédelem, a határvédelem és a nemzeti szuverenitás ügye.

Rogán szerint a munkaalapú társadalom növelte az aktív munkavállalók számát, és ennek köszönhetően a koronavírus Magyarország munkahelyeit érte a legkevésbé. Hozzátette, ugyanakkor segíteni kell a munkájukat elvesztő embereket, de ezt a kormány továbbra is elsősorban munkahelyteremtéssel, beruházások támogatásával és a vállalkozások adóinak csökkentésével képzeli el.

A kormány családvédelemmel kapcsolatos politikájáról elmondta, „óriási siker”, hogy a baloldali kormányok időszakához képest lassan 2,5-szeresére nő a családtámogatásokra fordított összegek aránya a költségvetésben.

Rogán felszólalásában szót ejtett a magyar kormány bevándorláspolitikájáról is. Elmondta,

nem azért foglalkoztunk ezzel, mert azt gondoltuk, fontos, hanem azért, mert erőltették”.

Szerinte az ezzel kapcsolatos Nemzeti Konzultáción és népszavazáson a magyar emberek egyértelműen véleményt nyilvánítottak arról, hogy meg kell védeni a határokat és nem szabad beengedni a gazdasági migránsokat.

Rogán úgy fogalmazott, ez a járvány időszakában is aktuális kérdés, ugyanis az Európai Bizottság éppen napokban vesz napirendre olyan jelentéseket, amelyek

a bevándorlók integrációjáról, és folyamatos, nagy számú beengedésükről szólnak.

Majd azzal folytatta, hogy a vírushelyzet idején egy olyan dokumentumról is tárgyal a bizottság, hogy hogyan kell a közös európai külpolitika alapjává tenni a genderkérdést.

Rogán beszédét követően az ellenzéki politikusok, köztük a jobbikos Gyüre Csaba, a DK-s Sebián-Petrovszki László, az LMP-s Keresztes László Lóránt és az MSZP-s Varga László tették fel kérdéseiket a kabinetfőnöknek.

A politikusok elsősorban azt kifogásolták, hogy a kormány túl sokat költött a Nemzeti Konzultációra. Rogán szerint viszont az idei, 11,5 milliárd forintba kerülő konzultáció sem volt drágább, mint a korábbiak.

„Önöknek fáj, hogy a magyar kormány megkérdezi a magyar emberek véleményét, mert amikor önök voltak kormányon, akkor soha nem tették meg” – fogalmazott a miniszter, aki szerint a baloldali kormányok rendszerint az IMF-re hallgattak, a mostani kormány pedig az emberekre.

„Ennek a pénznek minden forintja idehaza kerül hasznosításra, itthoni munkavállókat támogat” – mondta Rogán, hozzátéve, hogy jelentős rész kerül például a postához, amely a levelek kézbesítését végzi.

„Ha sajnálják a posta támogatását, akkor csak azt szeretném megkérdezni: melyek azok a külföldi szereplők, amelyek a posta vetélytársai, akiket önök a maguk részéről szívesebben támogatnak?”

Rogán kijelentette azt is: válság idején, amikor egy járványt kell kezelni, kommunikációs tevékenységre szükség van. Alapvetően az ezzel kapcsolatos tevékenységekre költött a kormány ebben az időszakban, és ez így marad a következő egy-két hónapban is – mondta a kabinetfőnök, példaként felhozva Győrfi Pál videóit, amiből szerinte nagyon sokan tájékozódtak.

Megjegyezte: jónéhány olyan baloldali médium van – a Népszava, de akár az RTL Klub vagy az ATV is – amely, ha ebben az időszakban a kormányzati kommunikációs költésből nem részesült volna, nehezen tudta volna sikeresen zárni az évet.

(MTI/HVG/ 24.hu nyomán)

Valódi Hírek