Polt Péter: Nem minden valódi korrupció, amit annak érzünk

„A valódi korrupció nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel”.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának keddi ülésén Rogán Antal, miniszterelnök kabinetfőnök mellett Polt Péter, legfőbb ügyész is megtartotta éves beszámolóját.

Polt az MTI beszámolója szerint elmondta, hogy a regisztrált bűncselekmények száma évek óta csökken, az ügyészség tevékenysége 2019-ben törvényes és eredményes volt, kiemelt figyelmet kapott az eljárások gyors és hatékony lezárása.

A váderedményesség tavaly 98,3 százalék volt, ami évek óta a legmagasabb, ezen belül az ügyek 85 százalékában a bírók a váddal mindenben egyezően ítélték meg a vádlottak felelősségét.

Az ügyész szerint 2019 az ügyészség szempontjából nagy jelentőségű, hiszen ez volt az első teljes év, amikor már az új büntetőeljárási törvényt kellett alkalmazni. Ennek során fontossá vált a gyanúsítottak, vádlottak együttműködése a hatóságokkal.

A büntetés-végrehajtás helyzetéről szólva a legfőbb ügyész elmondta: összességében a nemzetközi sztenderdek szerint is törvényes és megfelelő a fogvatartottakkal való bánásmód.

Polt beszélt arról is, hogy a hivatali korrupció nyomozása teljes egészében ügyészségi hatáskörbe került, nőtt az ilyen eljárások száma, ám ezekben az ügyekben a váderedményesség elmarad az átlagtól. Ennek oka lehet az ilyen ügyek bizonyításának nehézsége, ugyanis korrupciós ügyekben sokszor csak a beismerés vagy a titkosszolgálati eszközökkel beszerezhető bizonyítékok lehetnek eredményesek.

Képviselői felvetésre, hogy a nemzetközi korrupciós rangsorokban Magyarország rosszul szerepel, a legfőbb ügyész úgy reagált:

attól függ, ki, kinek készíti a statisztikákat a valódi korrupció ugyanis „nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel”.

Egyébként pedig intenzívek a kapcsolatok az unió csalás elleni hivatalával, az OLAF-fal, „eredményes az együttműködésünk” – mondta Polt Péter.

A parlament igazságügyi bizottsága 8 igen és 3 nem szavazattal támogatta a legfőbb ügyész 2019-es évről szóló beszámolójának elfogadását – írja az MTI.

(via MTI)
(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/11/10/nem-emelt-vadat-polt-peter-a-jachtos-botranyba-belebukott-borkai-zsolt-ellen

Valódi Hírek